2019

Samenstelling van de jury

 • Marcelle Rabinowicz, (Faculteit architectuur van de ULB)
 • Sophie Gentens, (CIVA)
 • Tine Vandepaer, (Team bouwmeester/maître architecte)
 • Pierre Blondel, (Pierre Blondel Architectes)
 • Gregory Hye, (Architectuuratelier Arcanne)

Op 8 november 2019 werden tien projecten voorgelegd aan de jury en bezocht.

De jury zette de globale kwaliteit van alle projecten in de verf.

De jury heeft de prijs ex aequo toegekend aan 2 kandidaten. Iedereen ontvangt de som van € 2000:

Laureaten

 • 1e Prijs ex aequo, ter waarde van € 2.000 voor het project “Renovatie van een appartement onder dak”, Van Hamméestraat 85;  
 • 1e Prijs ex aequo, ter waarde van € 2.000 voor het project “Renovatie van een appartement onder dak”, Eugène Smitsstraat 86.

Bovendien heeft de jury beslist om volgende projecten een vermelding toe te kennen:

 • “Verbouwing achteraan van een eengezinswoning”, Stephensonstraat 33;
 • “Verbouwing van een industrieel gebouw in twee woningen”, Wautersstraat 61.

 

1 prijs

 • 1e Prijs ex aequo ter waarde van € 2.000 voor het project “Renovatie van een appartement onder dak”, Van Hamméestraat 85 – Bouwheren: Antoinette Van Vyve en Conrad Meulewaeter;
 • 1e Prijs ex aequo, met een totale waarde van € 2.000, voor het volgende project: “Renovatie van een appartement onder dak”, Eugène Smitsstraat 66 –Bouwheren:  Caroline Mommer en Antoine Bruyns.

Deze twee min of meer gelijkaardige projecten werden ontworpen door hetzelfde architectenkantoor. In beide gevallen ging het om de transformatie van duplexappartementen onder dak tot kleine hoekgebouwen. De jury was van mening dat de architecten ondanks krappe budgetten op een behendige en subtiele manier op de vraag hebben gereageerd. Ze brachten licht en zicht naar het hart van de woningen. Ze zijn erin geslaagd om kleine ruimtes (zelfs een terras) enige omvang te bezorgen, met oog voor het gezinsleven en huisvesting in de stad.

Architecten: VVV stedenbouwkundige architectuur (Nicolas Willemet en Guillaume Vanneste)

Aan het werk bij bureau VVV vinden we twee jonge Brusselse architecten: Nicolas Willemet en Guillaume Vanneste. Hun kantoor bevindt zich in het hart van Schaarbeek, in het bedrijvencentrum La Lustrerie. Het is niet verwonderlijk dat ze zich kandidaat stelden voor de Architectuurprijs van Schaarbeek. “Eigenlijk waren het de bouwheren (de eigenaars) die ons over deze Prijs vertelden, geeft Guillaume Vanneste toe. We waren allemaal meteen heel enthousiast en zijn aan de wedstrijd begonnen. ”

Voor deze 2 projecten, twee duplex op perceel in kleine hoekgebouwen, hebben we aan hetzelfde thema gewerkt: de ruimte optimaliseren door een verdieping toe te voegen”, legt Nicolas Willemet uit.  Deze 2 projecten geven een positief antwoord op de kwestie van de verdichting van de steden, die Schaarbeek na aan het hart ligt .

https://vvvarchitectes.be/

 
 

Vermeldingen

Project “Ombouw achterkant eengezinswoning”, Stephensonstraat 33 – Bouwheren: Pieter Thibaut en Sylke Van Dierdonck – Architect: OFFICEU architects. Door de jury onderstreepte kwaliteiten: een kleine uitbreiding met een mooie lichtinval, de architect kiest ervoor om een verticale (in volume) in plaats van een horizontale uitbreiding te creëren, een mooie link met het bestaande gebouw, een klein budget, een geslaagde interventie aan de achtergevel. De niveaus van de woning met elkaar doen overeenstemmen door een eenvoudige interventie.

https://offic.eu/

Project “Transformatie van een industrieel gebouw in twee woningen”, Wautersstraat61A - Bouwheren: Ines Camacho en Anita Biondo. Architect: Ines Camacho. Door de jury benadrukte kwaliteiten: zeer interessant plan, alle oppervlakken worden benut.  Moduleerbaarheid en converteerbaarheid die ervoor zorgen dat men niet opgesloten geraakt in inrichtingsplannen en die de evolutie van het gezin alle vrijheid bieden.