2009

Samenstelling van de jury

  • Maurizio Cohen, Architect en criticus. Docent aan de universiteiten La Cambre Architecture, ISAI Lambert Lombard (Luik) en Politecnico de Milan;
  • Bernard Deprez, Hoofdredacteur van het tijdschrift “be.passive” en docent aan de La Cambre Architecture;
  • Eve Deprez, Architecte (bureau Eve Deprez) en docente aan de ESA Saint-Luc en La Cambre Architecture;
  • Christine Godfroi, Architecte, docente aan Horta;
  • Pierre Van Assche,  Architect (bureau Gigogne) en docent aan Saint-Luc.

Laureaten

1e prijs: Bouw van een eengezinswoning, Joseph Wautersstraat, 61

Architecte : Ines Camacho

Deze nieuwbouw onderscheidt zich door zijn pure, bescheiden en discrete architectuur, zijn ongewoon concept (twee woningen in duplex) en door het gebruik van moderne materialen.

Hij gebruikt heel goed het potentieel van het smalle perceel, toont een perfecte holle en vlakke volumetrie en creëert interessante interacties met de ruimtes binnen en buiten.

De architecte en de bouwmeester brengen met dit project de eerste passieve rijwoning naar Brussel.

Alle “ecologische” aspecten van de constructie zijn zorgvuldig bestudeerd zowel vanuit het gezichtspunt van de materialen als van de verwarmingstechnieken en het energieverbruik (verwarming met recuperatie van de warmte via een ventilatiesysteem met dubbele flux verbonden aan een geothermische put en een kleine warmtepomp, systeem om regenwater op te vangen, aansluiting op een groen elektriciteitsnet, fotovoltaïsche panelen op het dak).

Een perfect voorbeeld van een ecologisch, hedendaags en duurzaam gebouw in een dichtbebouwde stadsomgeving.

rue Wauters 61

Bekroond project van de Belgische Prijs voor Architectuur & Energie 2009.
Geselecteerd als Exemplarisch Gebouw 2007 door Leefmilieu Brussel (IBGE)

2e prijs : Verbouwing van een gebouw aan de straatkant, Daillylaan, 50

Architecten : Joël Claisse Architectures

De bouw van een exemplarisch kantoorgebouw getuigt van een grote technische vaardigheid en munt uit in zijn functionaliteit en de transparantie van de ruimtes.

Binnen zorgen afgesloten ruimtes voor een aangename sfeer en een goede afwisseling tussen open en meer gesloten ruimtes. Toch moet de bijzonderheid van het uiterlijke aspect ook opgemerkt worden.

Naast de met planten begroeide voorgevel is ook de buitengewone bedrijfsarchitectuur een staaltje van vakmanschap. Inderdaad, want deze laatste constructie bekroont een algemeen project: de harmonieuze transformatie van de binnenkant van een huizenblok. Door zijn verzorgde afwerking is dit gebouw aan de straatkant het visitekaartje van het bedrijf.

avenue Dailly 50

2e prijs : Uitbreiding achteraan van een eengezinswoning, Auguste Sniedersstraat 38

Architecten : Délices architectes (Cédric Callens)

Een mooie verwezenlijking van de uitbreiding achteraan van een kleine eengezinswoning. Door zijn hoeveelheid licht en ruimte verleent de aanbouw de woning een nieuwe adem en verbetert gevoelig zijn comfort en bewoonbaarheid. Door de ruimte op een intelligente manier te reorganiseren zorgt de “afhankelijkheid” voor een harmonieuze overgang van de tuin naar de straat en geeft zo een meer hedendaagse identiteit aan de woning met respect voor haar authenticiteit.

Auguste Snieders 38