Geschiedenis van de straten: Louis Bertrandlaan

Kent u de geschiedenis van uw straat, uw wijk, uw gemeente? De dienst Archieven verzamelt de mooiste anekdotes over de straten van Schaarbeek. Om te beginnen nemen we een duik in de geschiedenis van een van de mooiste lanen van Brussel: de Louis Bertrandlaan .

De Louis Bertrandlaan verbindt de Haachtsesteenweg met het Josaphatpark, in een mooie afhellende bocht. Ze bevindt zich in de oude Teniers-Josaphatwijk die het middeleeuwse hart van het dorp Schaarbeek vormde.

In 1898 besloot het bestuur de wijk heraan te leggen. Ingenieur Octave Houssa werd belast met het ontwerp van het nieuwe stratenplan. De toekomstige laan verving de Teniersstraat, de onregelmatige hoofdweg die tussen de huidige Hermanstraat en de huidige Josse Impensstraat liep.

Voor de aanleg van de laan werd de Sint-Servaaskerk uit de XIIIe eeuw - die sinds 1870 ontwijd was - afgebroken in 1905. Sindsdien torent de nieuwe neogotische kerk trots uit boven de laan.

 

Wie is Louis Bertrand?

Ook in 1905 kreeg de laan de naam van de Schaarbeekse Schepen van Financiën Louis Bertrand, oprichter van de Belgische Werkliedenpartij. Hij speelde een belangrijke rol in de stedenbouwkundige ontwikkeling van de gemeente.

De laan wordt omzoomd met herenhuizen in diverse stijlen: eclecticisme, schone kunsten, art nouveau, art deco. Hier vinden we de namen terug van architecten zoals François Hemelsoet of Gustave Strauven. Centraal in de middenberm staat een bronzen vaas, die in 1911 werd geschonken door Raoul Warocqué. Ze geeft de plaats aan van het koor van de oude middeleeuwse kerk.