Hoe kunt u de rupsen van de buxusmot bestrijden?

Hebt u al kennisgemaakt met de buxusmot? In 2017 en 2018 hebben de larven van deze uit Oost-Azië afkomstige nachtvlinder de buxussen in Brussel gedecimeerd. En ja hoor, ook in 2019 zijn ze er weer... Hoe kunt u er iets tegen doen en uw buxussen beschermen?

Alternatieven voor buxus

(Her)plant geen buxus meer. Ga voor andere soorten: gewone taxus, Japanse hulst, Japanse kardinaalsmuts, Chinese kamperfoelie… Deze planten hebben dezelfde esthetische functie als buxus.

Planten weghalen

Het is het beste om de aangevreten planten weg te halen omdat zij bijdragen tot de verspreiding van de buxusmot. Composteer de takken vooral niet! Doe ze in een goed afgesloten witte vuilniszak.

Ik wil mijn buxus houden

Er zijn enkele oplossingen zonder insecticide. Feromonenvallen die specifiek voor de buxusmot ontworpen zijn, trekken de mannelijke vlinders aan. De vallen alleen zullen het probleem echter niet indijken, u zult de rupsen ook manueel moeten bestrijden: besproei de blaadjes van de buxus met een krachtige straal uit de tuinslang. Plet de rupsen die uit de struiken vallen en haal de laatste beestjes met de hand weg. Herhaal dit regelmatig tussen april en oktober.

En insecticiden?

Als het écht nodig is, is het gebruik van biologische insecticiden (op basis van pyrethrines, koolzaadolie of spinosad) toegestaan in het Brussels Gewest. Let echter op, deze producten zijn schadelijk voor bijen! Gebruik ze niet in de buurt van bloemperken met planten die bijen aantrekken, van moestuinen of in de bloeiperiode van de buxus (april - mei).