Laadpalen

De installatie van oplaadpunten voor elektrische auto's gaat door in Schaarbeek. Voor de zomer van 2022 zijn er al 12 stations geïnstalleerd en voor de zomer van 2023 zijn er nog eens 51 bij gekomen. Dit brengt het totaal aantal beschikbare oplaadpunten op de openbare weg op 102!

Waar vindt u een laadpaal in onze gemeente?

U kunt hun locatie bekijken op de interactieve kaart. Klik er « Bornes de recharge / Oplaadpalen » aan.

 

Schaarbeek heeft nu 102 oplaadpunten voor elektrische auto's op de openbare weg, die 24/7 toegankelijk zijn.

Elke laadpaal kan twee voertuigen tegelijk opladen.

Daarnaast zijn er nog de laadpalen in (semi-)openbare parkings, winkels en supermarkten, die tijdens de openingsuren toegankelijk zijn.

Om het leven van de burgers makkelijker te maken, zijn deze laadpalen dezelfde in het hele Brusselse Gewest en zijn ze compatibel met alle types van elektrische wagens of "plug-in" hybrides.

  • Het is dus mogelijk om uw voertuig op te laden aan een laadpaal die zich (link naar BE kaart) in de buurt van uw woning bevindt, maar ook in de buurt van uw werkplek, wanneer u op familiebezoek bent, enz.

Opfrissing van de regelgeving

Signalisation des emplacements de stationnement réservés au voitures électriques en charge. Reprend les infos suivantes : "forfait 50€ pour 4h30, excepté véhicule en charge" et un logo vert représentant une voiture et une prise électrique

De plaatsen voor elektrisch opladen zijn eenvoudig te herkennen. Ze worden aangeduid met:

  • een groen-witte markering;
  • een bord van het type 'E9a', dat het parkeren reglementeert:
  • een bord 'Payant/betalend';
  • een bord 'Forfait 50€/4u30 uitgezonderd opladend voertuig/ forfait 50€/4u30 uitgezonderd opladend voertuig';
  • een bord dat de lengte van de zone aangeeft.

Parkeren is er toegelaten zolang het voertuig opgeladen wordt. De gebruiker van een niet-elektrisch motorvoertuig of van een elektrisch voertuig dat niet wordt geladen, zal echter een forfaitaire retributie van 50 euro per parkeerperiode moeten betalen.

En in Brussel?

Momenteel zijn er meer dan 1.000 oplaadpunten in Brussel. De doelstelling is om tegen 2035 over 11.000 oplaadpunten te beschikken.

Wij bevinden ons momenteel in de derde fase van de uitrol van het netwerk in de gemeenten:

  • Fase 1: laadpalen op strategische locaties;
  • Fase 2: gebruikers van elektrische voertuigen kregen de mogelijkheid om locaties voor de installatie van laadpalen in de buurt van hun woning voor te stellen;
  • Fase 3: door het regionale grondgebied in kaart te brengen, kon worden vastgesteld op welke plaatsen nieuwe laadpalen moesten worden geplaatst. Het is de bedoeling dat elke bewoner binnen 200 meter van zijn woning een laadpaal vindt. Het is dus niet langer nodig - of mogelijk - om een individuele aanvraag voor een nieuwe plaats voor laadpalen in te dienen.

Goed om te weten: de plaatsen voor elektrisch opladen zijn de klok rond toegankelijk.

Meer info:

De plaatsing van laadpalen voor elektrische voertuigen is een project van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, in samenwerking met de gemeenten.