Autodelen

Hebt u af en toe een wagen nodig, maar wilt u er geen kopen? Bent u het beu veel geld uit te geven aan een auto die u maar zelden gebruikt? Is parkeren in uw wijk te moeilijk geworden? Dan is autodelen misschien wel de oplossing voor u!

Autodelen (of carsharing) is een systeem waarbij een bedrijf, een overheidsagentschap, een vereniging of een groep van individuen op informele wijze één of meerdere voertuigen ter beschikking stelt van haar klanten of leden.

Wist u dat een eigen wagen gemiddeld 95% van de tijd stilstaat en dat, volgens de professionals in de sector, één gedeelde wagen 8 tot 15 personenwagens kan vervangen?

De verschillende soorten autodelen

Autodelen in "lussen" (Cambio, Zen Car)

De voertuigen zijn gekoppeld aan een vast station waar men ze kan ophalen en terug naartoe moet brengen.

De dienst biedt doorgaans verschillende automodellen aan die de gebruiker voor elke beurt moet reserveren.

De stations zijn herkenbaar aan een totem in de kleuren van de operator en zijn uitgerust met paaltjes en bogen om een parkeerplek te reserveren.

station Cambio

Autodelen in "vrije vloot" (DriveNow, Poppy)

Het systeem laat verhuur per minuut toe en de wagen kan overal in het werkgebied van de operator worden achtergelaten. De wagens zijn niet gelinkt aan een voorbehouden plaats, ze kunnen geparkeerd worden in de openbare ruimte. Via een website en een smartphone-app kan men een voertuig lokaliseren, instappen en vergrendelen aan het einde van de rit.

Autodelen tussen particulieren (CarAmigo, Wibee, Cozycar, Drivy,...)

Particulieren met een eigen voertuig hebben de mogelijkheid om het met anderen te delen, om zo kosten te kunnen delen. Deze vorm van autodelen kan spontaan georganiseerd worden, bijvoorbeeld tussen mensen die elkaar kennen, maar kan ook opgebouwd worden rond een gespecialiseerd platform dat aangeboden wordt door operatoren (CarAmigo, Wibee, Cozycar, Drivy,...).

In het algemeen bieden autodeelsystemen voor particulieren een geografische databank aan waarmee eigenaars van auto's en aanvragers met elkaar in contact kunnen worden gebracht, een boekings- en facturatietool en een op autodelen afgestemde verzekering.

De operatoren

Cambio

Met Cambio heeft u toegang tot meer dan 1300 voertuigen in 49 steden. U kunt een kleine stadswagen, een model met 4 plaatsen of een ruime wagen met 7 plaatsen huren. Als lid betaalt u een vast tarief per kilometer en per uur, afhankelijk van het gekozen type auto. Met de 118 stations in Brussel (25 in Schaarbeek) vindt u gemakkelijk een voertuig in uw buurt.

Zen Car

Sinds 2011 biedt ZenCar zijn gebruikers 100% elektrische deelauto’s aan. Aangezien de voertuigen moeten worden opgeladen, werkt het systeem in een lus. Alle stations liggen in de directe omgeving van een ander vervoermiddel. Dat kan een station zijn, een halte voor het openbaar vervoer of een Villo!-station.

 

Schaarbeek - autodelen

 

DriveNow

DriveNow is een carsharingdienst met vrije vloot die voertuigen van het type MINI en BWM in 6 verschillende modellen ter beschikking stelt van zijn gebruikers. De 310 DriveNow-voertuigen in Brussel zijn beschikbaar op eenvoudige reservering via de mobiele app.

Poppy

Poppy, vroeger ZipCar, biedt voertuigen aan in vrije vloot tegen een tarief per minuut of per dag. De dienst wordt momenteel aangeboden in Brussel en Antwerpen.

Bijzonderheid: het Poppy-platform integreert verschillende oplossingen voor gedeelde mobiliteit. U krijgt dus via zelfbediening toegang tot auto’s, scooters en steps.

CarAmigo

Toen in 2013 verschillende samenwerkingsplatforms voor deeleconomie het daglicht zagen, werd ook CarAmigo opgericht: een platform voor het verhuren van auto’s tussen particulieren. Maak uw profiel aan op www.caramigo.be, hetzij als autoverhuurder, hetzij als toekomstige huurder.

logo CarAmigo

Wibee

Een ander voorbeeld van een deelplatform is Wibee. Deze operator biedt de mogelijkheid om een wagen te huren met maximaal 4 of 5 andere mensen, bijvoorbeeld met uw buren. Schrijf u gratis in en kies de formule die het beste bij u past .

logo Wibee

Cozywheels

Cozywheels is een dienst waarbij je je voertuig kan delen met je buren, vrienden of kennissen (particulieren en/of professionelen). Oorspronkelijk werd het systeem opgezet voor het delen van auto’s onder particulieren, maar sinds 2020 werd het systeem uitgebreid naar het delen van alle type voertuigen. Cozywheels (vroeger Cozycar) werd volledig aangepast aan de verschillende doelgroepen die voertuigen delen (particulieren, vzw’s, bedrijven, gemeenten,…), zowel privé als professioneel kan je een voertuig delen via het platform.

Gewone wagens, rolstoelvriendelijke wagens maar ook cargobikes en elektrische fietsen kunnen bij Cozywheels gedeeld worden. Het is een win-win situatie voor iedereen: de eigenaars besparen geld door een deel van hun vaste kosten te recupereren, terwijl de gebruikers de werkelijke kilometerprijs betalen. Cozywheels is de ideale opstap naar een duurzamere en meer milieuvriendelijke mobiliteit.

Cozy Wheels
 

Getaround

Getaround, het vroegere Drivy, brengt eigenaars van een voertuig in contact met mensen die het occasioneel nodig hebben. Via de website Getaround kunt u een beschikbare auto in uw buurt kiezen en huren per dag, of uw auto te huur zetten.