Er bestaat wetgeving hieromtrent

Identificatie, sterilisatie, in de handel brengen: bescherming en welzijn van dieren op de agenda.

  1. De wet van 14 augustus 1986 betreffende de bescherming en het welzijn der dieren:
    "Niemand mag, uitgezonderd bij overmacht, handelingen plegen die niet door deze wet zijn voorzien en waardoor een dier zonder noodzaak omkomt of zonder noodzaak een verminking, een letsel, of pijn ondergaat." Naar aanleiding van deze wet zijn talrijke uitvoeringsbesluiten uitgevaardigd.
     
  2. De identificatie en de registratie van honden zijn verplicht (Koninklijk Besluit van 17 november 1994, vervangen door het Koninklijk Besluit van 28 mei 2004).
     
  3. Naleving van strenge regels voor het langeafstandsvervoer en conformiteitsnormen voor de voertuigen (Europese Verordening nr. 1/2005 van 22 december 2004).
     
  4. Honden en katten mogen alleen in de handel worden gebracht door erkende fokkers - occasionele fokkers, amateurfokkers, professionele fokkers en handelaars (Koninklijk Besluit van 27 april 2007).
     
  5. De identificatie en de registratie van katten zijn verplicht (Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 7 juli 2016, van kracht sinds 1 november 2017).
     
  6. De sterilisatie van katten is verplicht. Alle katteneigenaars moeten hun katten laten steriliseren voor ze 6 maanden oud zijn. Met uitzondering van kattenfokkerijen. (Wet van 1 januari 2018, van toepassing sinds 1 januari 2018).
     
  7. Het besluit van 6 december 2018 (tot wijziging van de wet van 14 augustus 1986) tot erkenning van de specifieke status van het dier als "levend wezen met gevoel, eigen belangen en waardigheid, dat een bijzondere bescherming geniet." Een dier is dus geen voorwerp of meubelstuk, maar een levend wezen dat moet worden gerespecteerd en beschermd.

 

In 2021 heeft het Brussels Gewest een oproep gelanceerd aan de burgers van Brussel om mee te werken aan de opstelling van een nieuwe "dierenwelzijnscode" om misbruik te voorkomen en het welzijn van dieren te garanderen.

Een vademecum voor het grote publiek is beschikbaar onder de rubriek dierenwelzijn van de website van Leefmilieu Brussel: www.leefmilieu.brussels

De plaatselijke regelgeving ter zake is terug te vinden in punt 6 - DIEREN - artikel 110 tot en met 119 van het Algemeen politiereglement