Afvalbeheer houdt rechtstreeks verband met onze levenswijze en sluit aan bij de concepten van economische transitie en kringloopeconomie, en is dus een van de hoofdthema's bij de uitwerking van een Klimaatplan, want ook al kan dit leiden tot inkomsten, het is momenteel vooral een bron van aanzienlijke uitgaven.
In 2019 vertegenwoordigde de 4.527 ton afval verwerkt door de dienst Openbare Netheid van Schaarbeek (sluikafval, grofvuil, openbare vuilnisbakken, enz.) alleen al de tweede grootste post van broeikasgasemissies in de koolstofvoetafdruk van het bestuur. Daarom is afvalbeheer een van de prioritaire pijlers van het Schaarbeekse Klimaatplan.
Meer informatie over het werk van de dienst Netheid en over de initiatieven die door de gemeente worden ondersteund of opgezet.
Het beste afval is "geen afval"! Daar bestaan veel oplossingen voor: we moeten nadenken over de manier waarop we consumeren, over de noodzaak van onze aankopen, de opslag en de verpakking ervan.
Hier zijn enkele eenvoudige manieren om de uitstoot die verband houdt met ons afval te verminderen.
Gedrag
- Afval sorteren (blauwe, gele, groene, oranje en witte zakken)
- Bioafval sorteren via individuele of collectieve compostvaten
- In bulk aankopen
- Naar repair cafés gaan
- Kraanwater drinken
- Tweedehands kopen
- De 5 R'en als motto hanteren (refuse, reduce, reuse, repair, recycle, namelijk: weigeren, verminderen, hergebruiken, herstellen, recycleren)
Goed om te weten
Met het Hulpbronnen- en Afvalbeheerplan 2018-2023 en het Gewestelijk Programma voor Circulaire Economie (GPCE) wil ook het Brussels Gewest de afvalproblematiek aanpakken. Ga voor meer informatie hierover naar: