Strijd voeren tegen leegstand

Welke oplossingen zijn er voor een leegstaand huis of pand? In Schaarbeek laat de woningcrisis zich net zoals elders duidelijk voelen, maar we moeten jammer genoeg het volgende vaststellen: veel panden staan leeg ... en blijven leeg!

Waarom?

Er zijn verschillende redenen: soms is het pand in een zeer slechte staat en kan de eigenaar de nodige werkzaamheden niet aanvangen door gebrek aan tijd, geld of bereidwilligheid ... De eigenaar stapelde slechte ervaringen met weinig scrupuleuze huurders op en weigert zijn eigendom te verhuren. Soms behoort het eigendom aan verschillende eigenaars toe die niet met elkaar kunnen opschieten...

Wat doet de gemeente?

Volkstelling

In samenwerking met de gewestelijke cel leegstand heeft de gemeente de gemeentelijke volkstelling van gebouwen en woningen geoptimaliseerd.

Deze inventarisatie heeft tot doel alle mogelijke probleemsituaties in het oog te blijven houden en op die manier de kwaliteit van de woningen gaandeweg te verbeteren.

Informatie

Er bestaan oplossingen. De gemeente biedt interessante hulp en adviezen die soms het verschil kunnen maken.

In probleemsituaties wordt de eigenaar op de hoogte gebracht van de mogelijkheden waarvan hij gebruik kan maken: renovatiepremies, begeleiding door RenovaS, een beroep doen op een Sociaal Immobiliënkantoor,…

Repressie

Fiscale maatregelen helpen de gemeente de strijd aan te binden met de overlast die verlaten, verwaarloosde, leegstaande en onafgewerkt gebouwen veroorzaken. Het doel is de eigenaars ertoe aan te zetten zich om hun gebouw te bekommeren. In het belang van hun huurders, de onmiddellijke omgeving maar ook van het algemeen imago van Schaarbeek! Het is dus niet zo dat we tegen elke prijs belastingen willen heffen.

Welke oplossingen voor de eigenaars?

Er zijn veel situaties waarin een gebouw blijft leegstaan. Maar meestal bestaan er alternatieven die heel wat onaangename situaties voorkomen (verloedering, boetes, klachten ...).

Verkeert uw pand in goede staat, maar had u slechte ervaringen met uw laatste huurders, waardoor u zich liever niet meer aan dit avontuur waagt? Neem dan contact op met het Agence Schaerbeekoise Immobilière Sociale (ASIS).

De Sociale Immobiliënkantoren (SIK) zijn maatschappijen gesubsidieerd door het Brusselse Gewest die als tussenpersoon optreden voor eigenaars/verhuurders en voor huurders op zoek naar een woning of appartement. Een win-winformule voor zowel eigenaars als huurders.

De S.I.K. bieden eigenaars een maximum aan garanties en zorgen voor volledige opvolging: gewaarborgde betaling van de huurprijs (of het pand nu bewoond wordt of niet), verzekering, plaatsbeschrijving bij intrek en herstelling in de oorspronkelijke staat bij vertrek, jaarlijks onderhoud, kleine reparaties enz.

Is uw pand aan renovatie toe, maar heeft u een beperkt budget en kan u advies gebruiken? Doe dan een beroep op de renovatieadviezen en -premies.