Rechten & plichten

Wonen brengt rechten en verplichtingen met zich mee! Zowel eigenaars als huurders hebben rechten en plichten. Ze kennen is ze al respecteren, want veel inbreuken gebeuren niet uit kwade trouw maar omdat de regels niet gekend zijn.

Huurwaarborg

De huurwaarborg is een som geld die de eigenaar schadeloos stelt indien de huurder schade zou berokkenen. De huurder moet dit bedrag voor de duur van de huurovereenkomst beschikbaar stellen. Heeft hij aan alle verplichtingen voldaan, dan krijgt hij dat bedrag terug wanneer hij uit de woning vertrekt.

Meer info >>>

Huurgeld en kosten

Het huurgeld is de maandelijkse prijs die de eigenaar aanrekent om in de verhuurde woning te mogen wonen.

Die prijs wordt vrij overeengekomen, maar mag niet meer gewijzigd worden eens deze vastligt.

De eigenaar mag de huurprijs echter één keer per jaar, op de verjaardatum van de huurovereenkomst, aanpassen aan de levensduurte (= indexering), op basis van een formule vastgelegd in de wet.

Bovenop de huur, betaalt de huurder:

  • zijn persoonlijk verbruik water, gas en elektriciteit.
  • kosten (onderhoud en elektriciteit voor de “gemeenschappelijke ruimtes”, de conciërge,…).

Meer info>>>

Onderhoud en herstellingen

Wanneer u een woning huurt, komt er altijd een moment waarop u een kraan moet vervangen, de geiser onderhouden, de schoorsteen laten vegen, de muren van het salon moet schilderen, ... Dan is de vraag wie er in zijn portemonnee moet tasten: de huurder of de eigenaar?

Een volledige en goed opgestelde plaatsbeschrijving voorkomt heel vaak conflicten bij het vertrek van de huurder. Controleer of de installaties aan de normen voldoen en goed onderhouden zijn wanneer u de woning betrekt.

Daarna zijn de grote herstellingen, belangrijke onderhoudswerken, herstellingen die noodzakelijk zijn als gevolg van de ouderdom van de woning, normale slijtage of overmacht en laste van de eigenaar.

De huurder moet de woning als een goede huisvader beheren. Hij moet ze schoonmaken, onderhouden, kleine herstellingen als gevolg van het dagelijks gebruik uitvoeren en alle schade die hij heeft veroorzaakt of die te wijten is aan nalatigheid herstellen.

Meer info >>>

Uithuiszetting

Een huurder kan alleen uit het huis gezet worden als een rechter de eigenaar daar toestemming voor geeft.

Meer info >>>

Klachten - Geschillen

Huurt u een huis dat niet voldoet aan de minimumvereisten op het vlak van veiligheid, gezondheid en basiscomfort, dan kunt u terecht bij de Directie Gewestelijke Huisvestingsinspectie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (DGHI).

Maar afhankelijk van de context, is de Gewestelijke Huisvestingsinspectie misschien niet de meest aangewezen contactpersoon.

Meer info >>> 

Verzekeringen

Brand

In de praktijk bestaat er geen enkele wet die de huurder verplicht om een brandverzekering te nemen wanneer hij in zijn nieuwe appartement trekt. Wanneer een huurovereenkomst ondertekend wordt, gebeurt het toch vaak dat de eigenaar zo’n verzekering eist .

Meer info >>>

Natuurrampen

Sinds 1 maart 2007 moeten alle woningverzekeringen verplicht een groot deel van de natuurrampen dekken : aardbevingen, overstromingen, hevige stormen.

Meer info >>>