Hebt u als huurder te maken met bewoonbaarheidsproblemen in uw woning (vocht, verouderde sanitaire en elektrische voorzieningen, verwarming met risico’s op CO-vergiftiging ... )? Wat kunt u doen? Welke acties kunt u ondernemen?
De aansprakelijkheden vaststellen
Vóór u actie onderneemt, moet u in de eerste plaats nagaan wie voor de problemen aansprakelijk is. Misschien ligt de oorzaak wel bij uw eigen gedrag. Zo kunnen vochtproblemen veroorzaakt worden door onvoldoende verluchting. In dat geval heeft het geen zin om de eigenaar daarop aan te spreken, want dat zou zich tegen u kunnen keren.
Met de eigenaar praten
De eerste stap bij bewoonbaarheidsproblemen: de eigenaar schriftelijk op de hoogte brengen en hem vragen binnen een bepaalde termijn te reageren (doorgaans 15 dagen). De mogelijkheid bestaat immers dat de eigenaar niet op de hoogte is van de problemen. Na die aankondiging kan hij de toestand doorgaans oplossen zonder dat u verder nog iets hoeft te doen.
De diensten van het Gewest inschakelen
Doet de eigenaar niets, dan kunt u klacht indienen bij de Directie Gewestelijke Huisvestingsinspectie (DGHI) en vragen dat de bewoonbaarheid officieel wordt onderzocht.
In het verslag wordt de eigenaar doorgaans gevraagd bepaalde werkzaamheden uit te voeren binnen een bepaalde termijn, maar de woning kan ook onbewoonbaar verklaard worden. Het rapport doet echter nooit uitspraak over de aansprakelijkheid van de eigenaar.
Wenst u een schadeloosstelling of de beëindiging van de overeenkomst, dan moet u dat bij de vrederechter aanvragen. Het onderzoek kan als bewijsmateriaal dienen, maar heeft geen bindende waarde. De rechter kan dat rapport naast zich neerleggen.
De rol van de gemeente
De gemeente is eveneens bevoegd op het vlak van bewoonbaarheid.
De gemeente is bevoegd voor alle gevallen waarbij de openbare veiligheid in gevaar is.
Een team van de Dienst Stedenbouw kan de feiten komen vaststellen en er kunnen maatregelen genomen worden om de eigenaar ertoe te dwingen bepaalde werken uit te voeren. In bepaalde ernstigere gevallen kan de burgemeester een besluit nemen om meer spoedeisende maatregelen te nemen. Dat kan zelfs leiden tot de ontruiming van het gebouw en werken die ambtshalve op kosten van de eigenaar uitgevoerd worden.
OPGELET, als het om een dringende situatie gaat (gaslek, dreigend brandgevaar, ernstige stabiliteitsproblemen ...), moet u onmiddellijk contact opnemen met de bevoegde diensten:
Politie of DBDMH (brandweer) : 112