Mondmaskers voor iedereen in Schaarbeek

UPDATE 03/06: De verdeling van de mondmaskers voor alle burgers vindt plaats van 3 tot en met 20 juni.

Vanaf 4 mei is het gebruik van een mondmasker aanbevolen en zelfs verplicht gesteld op bepaalde plaatsen zoals het openbaar vervoer. Mogelijk roept dit vragen op bij de bevolking. Maar het principe is als volgt: wanneer het niet mogelijk is om de socialdistancingregels in acht te nemen, verdient het de voorkeur (of is het verplicht) om een masker te dragen. We benadrukken echter dat een stoffen mondmasker niet in de eerste plaats bedoeld is om jezelf, maar wel om anderen te beschermen.

Maskers voor iedereen via de Federale Overheid en via het Gewest

Het Brussels Gewest heeft 1,2 miljoen stoffen mondmaskers met filters heeft besteld voor de inwoners van Brussel. Dat komt neer op een masker per inwoner.

De Federale Overheid heeft 12 miljoen stoffen mondmaskers met filters heeft besteld voor de inwoners van België. Dat komt neer op een masker per inwoner.

Zo krijgt iedere Brusselaar uiteindelijk twee stoffen mondmaskers.

Op dit moment hebben we nog geen informatie over de levertijden en de distributievoorwaarden ontvangen. Meer informatie volgt weldra.

De gemeente deelt mondmaskers uit aan senioren en kwetsbare inwoners

De gemeente is zich ervan bewust dat sommige inwoners meer risico lopen en heeft daarom mondmaskers aangekocht om die uit te delen aan:

  • Inwoners van de gemeente die 65 jaar of ouder zijn;
  • De meest kwetsbare inwoners. De Schaarbekenaars die hiervoor in aanmerking komen werden intussen geïdentificeerd door het team van het Psychosociale Interventieplan (PSIP), in nauwe samenwerking met de lokale diensten en instellingen, zowel van de gemeente als van het verenigingsleven.

Al deze inwoners krijgen een mondmasker van de gemeente, boven op de mondmaskers die ze van het Brusselse Gewest en van de federale overheid krijgen.

Mondmaskers vonden hun weg naar het gemeentepersoneel

Als werkgever zal het gemeentebestuur zijn medewerkers ook mondmaskers bezorgen. Dat heeft een meervoudig doel: de continuïteit van de openbare dienstverlening verzekeren, de terugkeer naar het werk vlot laten verlopen én burgers geruststellen die met gemeentemedewerkers in contact komen.

De maskers zijn in eerste instantie bestemd voor de medewerkers die rechtstreeks in contact staan met de burgers of die door hun werkomstandigheden de social distancing (1,5 m onderlinge afstand) niet altijd kunnen naleven. 

Op korte termijn zullen alle personeelsleden van de gemeente, van het OCMW, van de politie en van alle paragemeentelijke verenigingen mondmaskers ontvangen.

Op zoek naar mondmaskers?

Wilt u een mondmasker kopen, dan kunt u terecht bij verschillende naaiateliers in Schaarbeek. Zo steunt u niet alleen de lokale handel, maar beschikt u ook over een mondmasker dat gemaakt is door een naaiprofessional én dat voldoet aan de normen van de FOD Volksgezondheid.

Maakt u maskers en staat u graag mee op deze lijst? Stuur dan een e-mail naar info@schaarbeek.be.

Wilt u zelf een mondmasker maken?

Volg dan deze stappen.

Een mondmasker is een goed idee. Het correct gebruiken is nog beter!

Hoe draag ik een mondmasker? Enkele tips:

De basisregels zijn cruciaal

Hebt u geen mondmasker bij de hand? Geen paniek. Bedek uw neus en mond zo goed mogelijk met een sjaal of bandana.

Opgelet: een mondmasker dragen kan een beschermd gevoel geven, met het risico dat de basisregels uit het oog worden verloren. Het blijft echter cruciaal om die na te leven!

Veilig handschoenen dragen >>>