Schaarbeek test gerecycleerd asfalt

De tijd snelt voorbij en ook auto's en vrachtwagens doen dat. Hierdoor slijten onze wegen en moet het asfalt regelmatig worden vernieuwd. De Technische Dienst Wegen van de gemeente Schaarbeek is onlangs een samenwerking met het Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw en de Universiteit Antwerpen aangegaan. Voor de heraanleg van de Albert Giraudlaan hebben ze het gebruik van gerecycleerd asfalt getest.

Om dit gerecycleerd asfalt te testen, selecteerden de gemeente Schaarbeek en haar partners de Albert Giraudlaan.

Dankzij deze samenwerking kan Schaarbeek nu een gerecycleerde asfaltlaag met een "verjongingsadditief" uittesten. De toevoeging van dit additief maakt het mogelijk om oud, gerecupereerd asfalt te hergebruiken en op die manier zowel de kosten als de CO₂-uitstoot te verminderen in vergelijking met een conventionele asfaltverharding. De gemeente Schaarbeek is ambitieus en wil meer gerecycleerd asfalt gebruiken om zo de ecologische voetafdruk van zijn wegen te verminderen.

Het Gewest wacht op de testresultaten

Wegwerkzaamheden moeten helaas regelmatig opnieuw gebeuren. Voor dit project was het nodig om toch een straat te kiezen om de gerecycleerde asfaltlegering te testen. De gemeente en haar partners kozen hiervoor de Albert Giraudlaan. Als de test overtuigend is, zal het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dit nieuwe type asfalt voor toekomstige wegenwerken gebruiken.

Meer info over de wegenwerken in Schaarbeek >>>