Wapenschild
Het blazoen van Schaarbeek (niet-officiële)
Heraldische beschrijving: “Sinopel met een zilveren golvende strook met aan weerszijden een kersenbloesem, ook in zilver".
Het wapenschild werd goedgekeurd in de gemeenteraad van 4 september 1986. Het werd echter niet officieel vastgelegd met een koninklijk besluit, in tegenstelling tot de wapenschilden van de andere Brusselse gemeenten.
In 1934 had de heraldicus Octave le Maire dit wapenschild al voorgesteld (zonder de kersenbloesems) omdat hij het de perfecte illustratie vond van de betekenis van de naam Schaarbeek: “beek met grazige oevers”. De zilveren golvende strook symboliseert de Maalbeek en het schild in sinopel (groen) de grazige oevers.
Blazoen van Soignies
In het gemeentehuis van Schaarbeek gebruikten architect Jules-Jacques Van Ysendyck en vervolgens zijn zoon Maurice, die niet over een Schaarbeeks wapenschild beschikten, op verschillende plaatsen (ramen in de zijtrappen en tapijten in de Trouw- en de Raadszaal) het wapenschild van de stad Soignies (provincie Henegouwen). Waarom dat blazoen? Sinds de middeleeuwen en tot op het einde van de 18e eeuw hing de Sint-Servaas-parochie van Schaarbeek af van het kapittel van Saint-Vincent de Soignies .
Vlag
De kleuren van Schaarbeek zijn groen en wit maar niemand weet precies wanneer die werden gekozen en wat ze betekenen. De vlag werd misschien overgenomen van de stad Soignies, die een vlag heeft met dezelfde kleuren en indeling.
Devies
"Pertinax sed Fructifer"
"Koppig maar vruchtbaar” is het devies van de gemeente, het resultaat van een wedstrijd die in 1995 werd georganiseerd. "Koppig" als een ezel, "vruchtbaar" als de grond waarop de kriekenbomen groeien .