Lang geleden verkregen de Schaarbekenaren die krieken kweekten het privilege om ze met de ezel naar de markt van Brussel te brengen om ze daar te verkopen aan brouwers die er kriek van maakten. Toen de Brusselaars hen zagen komen, riepen ze: "Hei! doë zên die êzels van Schoerebeik" (Brussels dialect voor: "Kijk, daar zijn de ezels van Schaarbeek!"). Tot op vandaag wordt Schaarbeek "de ezelstad" genoemd, en haar inwoners zijn er trots op!
De ezels van weleer
In vroegere tijden telde het dorp Schaarbeek veel boeren en groentekwekers die hun producten op de markt van Brussel verkochten.
In 1136 kregen de Schaarbeekse molenaars de toelating van de hertog van Brabant om Brussel binnen te komen met ezels beladen met zakken meel om de stad te bevoorraden. Daarna gold dit ook voor alle groentekwekers die hun oogst naar de markt brachten. Meer bepaald de beroemde krieken van Schaarbeek, waarvan de zurige smaak bijdraagt tot het succes van de kriek lambiek, een typisch Brussels bier!
En zo verliet elke ochtend een karavaan van kleine, stevig gebouwde ezels Schaarbeek om via de Ezelweg - de huidige Josaphatstraat - naar de markt van Brussel te trekken.
Wanneer de Brusselaars wakker werden door het ochtendlijke gekletter van ezelshoeven op de kasseien van de Koningsstraat, riepen ze, niet zonder misprijzen, uit: "Daar zijn de ezels van Schaarbeek!".
Ezeldrijvers en hun dieren werden over één kam geschoren, zodat de Schaarbekenaren uiteindelijk opgezadeld werden met de bijnaam "ezel".
En sindsdien staat Schaarbeek bekend als "de ezelstad"!
De ezel in Schaarbeek de dag van vandaag
In 2009 nemen de ezels Camille en Gribouille, opvolgers van Siska, hun intrek in het Josaphatpark.
Hun taken:
- actief bijdragen tot het onderhoud van het Josaphatpark (dorre bladeren verzamelen, openbare vuilnisbakken ophalen ...) ;
- deelnemen aan de educatieve en ludieke activiteiten die op de boerderij van het Josaphatpark worden georganiseerd;
- occasioneel helpen bij de ophaling van de straatvuilnisbakken en van marktafval op de Rigasquare;
- van de partij zijn tijdens grote evenementen zoals het Sinterklaas- of het kriekenfeest;
- en eraan herinneren, mocht dat nodig zijn, dat Schaarbeek niet zonder reden de ezelstad is!
Minder echt, maar daarom niet minder iconisch, is de ezel Colignou, die regelmatig postvat vóór het gemeentehuis op het Colignonplein. Meer dan een bloemendecoratie, is dit een technisch huzarenstukje dat mogelijk wordt gemaakt dankzij de samenwerking van verschillende gemeentediensten (groendienst, Wegen, Garage). Het bestaat uit een complex metalen skelet dat als frame dient voor een laag aarde en een irrigatie- en drainagesysteem. Goed voor 3.500 planten verspreid over de romp en de poten van de ezel!