Schaerbeek à la carte

Een gratis tweetalige wandelkaart om Schaarbeek te ontdekken, uw gemeente eens anders te bekijken of haar erfgoedpareltjes te ontdekken! Volg de wandeling en speel het spel!

Eén detail verandert alles

Deze kaart is in de eerste plaats bestemd voor de inwoners en is een fraaie uitnodiging om de schatten van de gemeente te gaan ontdekken. Ze focust eerder op klein erfgoed: een architecturaal detail, een monument, een sgraffiti,… "Schaarbeek à la carte" maakt deel uit van een reeks gratis en fraai geïllustreerde wandelkaarten die het Gewest sinds 2005 uitgeeft.

Met een architecturaal erfgoed dat even rijk als divers is, kan Schaarbeek uiteraard niet ontbreken in de reeks « à la carte ».

Een kaart met 3 luiken

De wandelkaart bestaat uit 3 delen.

In het eerste deel van de wandelkaart lezen we hoe de gemeente in de 19de eeuw van landelijk dorp tot moderne voorstad evolueerde met het ontstaan van meerdere handelskernen, de bouw van een majestueus gemeentehuis en station, de aanleg van verschillende residentiele wijken en een landschapspark. Verder wordt de schoolarchitectuur van Henri Jacobs en het Autriquehuis van Victor Horta in de kijker gezet.

Het tweede deel is voorbehouden aan de wandelaars. Voor de eerste wandeling, afspraak aan de Sint-Servaaskerk om de indrukwekkende Louis Bertrandlaan af te dalen naar het Josaphatpark waarna we de Lambermontlaan oversteken om de wijk rond de Sint-Suzannakerk te verkennen. en tweede wandeling start aan het gemeentehuis en leidt ons naar het station via de Berenkuil en de Huart-Hamoirwijk.

Schaerbeek à la carte

En tot slot kunnen klein en groot genieten van een wandelzoektocht in de Jenatzystraat. Die kleine straat, die uitgeeft op de Louis Bertrandlaan, is een feest voor het oog, want er zijn tal van architecturale pareltjes te ontdekken. Zoek er naar ongewone details: de handtekening van een architect, een datum, een deurknop, een nis en leer tegelijk ook enkele nieuwe woorden kennen!

Veel plezier!