Josaphatpark

Met zijn 20 hectare grasperken, bossen, vijvers en recreatiepleinen is het Josaphatpark, dat in 2004 zijn 100ste verjaardag vierde, de groene long van Schaarbeek, de favoriete wandelplek van veel Brusselaars en een plek om zich te ontspannen. Het is rijk aan geschiedenis en cultuur.

Download de kaart >>>

Boordevol leven en ontmoetingen

Het Josaphatpark, dat regelmatig tot favoriete park wordt verkozen door de Brusselaars, is een belangrijke plek voor ontspanning, recreatie, sociale en culturele activiteiten!

Het is het hele jaar open en wordt druk bezocht als het mooi weer is.

Tal van activiteiten en animaties worden er georganiseerd: concerten, geleide bezoeken, natuurwandelingen, minigolf, initiaties boogschieten, apero’s op vrijdag, eieren rapen, Jeugd- en Gezinsfeesten, Boem Patat Josaphat, … en natuurlijk het Kriekenfeest!

jogging parc Josaphat
 

Het openbare park bij uitstek

Het Josaphatpark, dat ontstaan is uit de samenvoeging van verschillende gronden langs de Roodebeek, telt ook vandaag nog enkele kleine vijvers. Het bestaat uit drie delen:

  • Het historische park in het zuiden. Gebruikmakend van het hoogteverschil op deze plek, werd het park heraangelegd in de stijl van de Engelse parken. Tussen de grasweiden strekken zich drie vijvers uit. Iets verderop bevindt zich een didactische vogelkooi met vogels en neerhofdieren. De sierbomen, de bloemperken, de rustieke brug over een romantisch watervalletje, de rotspartijen en beeldhouwwerken langs kronkelige paden geven de plek het pittoreske karakter van de vooroorlogse parken waar mensen graag gingen wandelen. Er is ook een speelplein voor kinderen;

parc Josaphat - pont Borée

  • In het midden, met de vier grote masten, liggen er grote grasvelden die volop plaats bieden aan wandelaars en die regelmatig worden gebruikt voor trainingen en wedstrijden boogschieten. Een gilde is er trouwens gevestigd;

parc Josaphat - mâts

  • In het noorden, aan de achterzijde van het ”Crossing-stadion” , ligt de speelpleinzone. De petanquebanen, skateboardpistes, multisportvelden en fitnessparcours zijn toegankelijk voor het publiek, terwijl het voetbalveld, de tennisbanen en atletiekpiste vooral voorbehouden zijn aan clubs en scholen. Een grote zandbak en een cirkelvormige schuilplaats verwelkomen de allerkleinsten en herinneren eraan dat hier vroeger het “strand” van Schaarbeek lag, een waterpartij met een zandstrand eromheen.

parc Josaphat - plaine de jeux

Een heus openluchtmuseum!

Het Josaphatpark is ook een heus openluchtmuseum!

Langs de paden kan men immers verscheidene beelden of bustes van schrijvers (Emile Verhaeren, Nestor de Tière, Hubert Krains, Albert Giraud en Georges Eekhoud) en kunstenaars (de schilders Léon Frédéric en Oswald Poreau en de componist Henri Weyts) ontdekken.

De andere opvallende beeldhouwwerken zijn "De snoeier" en "Eva en de slang" (van Albert Desenfans), "Assepoester" (van Edmond Lefever), "Tijl Uylenspiegel" en "Kariatide" (van Eugène Canneel), "Moederschap" (van Maurice De Korte), het "Monument Philippe Baucq" (van Jacques Nisot), "Borée" (van Joseph Van Hamme) en natuurlijk het "Monument Edmond Galoppin" (van Jean Lecroart), opgericht ter nagedachtenis aan de ontwerper van het park.

Het Josaphatpark werd geklasseerd bij koninklijk besluit van 31 december 1974.

Eve et le serpent

Meer informatie :

Een zorgvuldig beheerde groene long

Het Josaphatpark is de belangrijkste groene ruimte van de gemeente Schaarbeek.

parc Josaphat

Meer informatie:

 

parc Josaphat