Elk “zero waste”-initiatief begint met weigeren en verminderen.
- Weiger plastic zakken in de winkel. Geef de voorkeur aan herbruikbare tassen en neem uw recipiënten (glazen bokalen, eierdozen, potten, enz.) mee wanneer u boodschappen doet.
Info : Sinds 1 september 2018 zijn plastic wegwerpzakjes voor aankopen verboden in alle Brusselse winkels, ongeacht de verkochte artikelen (voeding, kledij, verzorgingsproducten, doe-het-zelfspullen, enz.).
Goed om te weten: bij sommige bakkers in de Helmetwijk kunt u nu uw brood meenemen in een stoffen zak, de Bloemesac.
- Weiger niet-recycleerbare verpakkingen. Geef de voorkeur aan producten in bulk of verpakt in glas of karton.
- Weiger alle reclamefolders en brochures, op straat of in uw brievenbus ;
- Koop geen nutteloze dingen (die snel in de vuilnisbak belanden). Leven met minder wil niet zeggen minder goed leven. Integendeel.
- Vervang wegwerpartikelen door duurzame artikelen. Gebruik geen wegwerpartikelen meer (wattenstaafjes, wattenschijfjes, plastic voedingsfolie, …). Neem overal uw drinkbus mee en vermijd plastic flessen. Gebruik oplaadbare batterijen en navulbare balpennen, scheerapparaten en tandenborstels met een verwisselbare kop, enz.
Info: De Europese Unie wil 10 plastic wegwerpvoorwerpen verbieden waarvoor een alternatief bestaat .
- Wattenstaafjes => oriculi, oorlepeltje of wattenstaafjes in karton
- Bestek => Herbruikbaar (in metaal) of composteerbaar bestek
- Borden => Porseleinen of composteerbare borden
- Rietjes => Geen rietje, herbruikbare rietjes of rietjes in bioplastic
- Roerstaafjes voor drank => Geen rietje of een houten of bioplastic rietje
- Stelen van een ballon => Draadjes in katoen
Goed om weten: "Lilie dans les étoiles" is een webshop die creaties in textiel en andere artikelen aanbiedt onder de noemer "zero waste". "Lilie dans les étoiles" biedt ecologische en duurzame alternatieven voor een aantal wegwerpproducten, met de bedoeling om minder afval te produceren en de ecologische voetafdruk van iedereen te minimaliseren .
- Krijg opnieuw de smaak te pakken van het koken en probeer zelfgemaakte recepten uit, het enige nog lekkerder dan het andere (brood, koekjes, chocopasta, muesli, …).
- Eet lokale en seizoensproducten om de CO2-uitstoot als gevolg van productie en transport te verminderen.
- Kook zonder te verspillen. Beslis wat u gaat klaarmaken alvorens uw boodschappen te doen en bepaal de nodige hoeveelheden. Pas de hoeveelheden tijdens het koken aan de werkelijke behoeften aan, doseer correct. Bewaar uw producten goed. Gebruik hermetische en herbruikbare bewaardozen en plaats de meest bederfbare voeding in de koude zones van de koelkast (doorgaans boven in de koelkast) om te vermijden dat ze te snel bederven.
- Vervang uw schoonmaakmiddelen en cosmetica door natuurlijke en lokale producten. U kunt deze ook zelf maken voor een lagere prijs en dezelfde of zelfs betere werking .