Zijn herinschakelingsproject uitwerken

Een gevangenisstraf heeft gevolgen voor het leven van de gedetineerden en dat van hun gezin. Een plan opmaken voor het leven tijdens en na het verblijf in de gevangenis bevordert de herinschakeling en doet het aantal recidives dalen. Dat doet het Referentiepunt voor Psychsociale Re-intégratie (RePR).

Gepersonaliseerde begeleiding

Wanneer een inwoner van Schaarbeek in de gevangenis belandt, gaat de dienst NetPR hem opzoeken in de gevangenis. Na een eerste bezoek wordt hem een gepersonaliseerde begeleiding aangeboden. De gedetineerde kan deze hulp al of niet aanvaarden.

De gezinsleden van de gedetineerde kunnen ook contact opnemen met NetPR, zelfs als de gedetineerde de begeleiding heeft geweigerd.

De herinschakeling begint bij...

Om recidive te voorkomen, begeleidt NetPR de gedetineerde (of ex-gedetineerde) bij zijn herinschakelingsproject. Dat betekent onder meer zijn administratieve documenten in orde brengen (identiteitsdocumenten, hulp bij het beheer van facturen, contact met het OCMW, ...), schuldbemiddeling, een baan of een opleiding zoeken, eerherstel aanvragen, maar ook luisteren en psychologische steun bieden.

Sedert 2020 heeft NetPR ook een huisvestingsproject uitgewerkt, waardoor geïsoleerde personen die de gevangenis verlaten maximaal 18 maanden lang gebruik kunnen maken van een transitwoning. Die periode kunnen ze benutten om met de hulp van NetPR weer de nodige stabiliteit te vinden zodat ze hun herinschakelingsproject kunnen uitvoeren. Tijdens die periode kunnen ze ook op zoek gaan naar een vaste verblijfplaats.

Repr

Doorverwijzing naar de instellingen

Om de ex-gedetineerden zo goed mogelijk te kunnen helpen, werkt NetPR samen met verschillende Schaarbeekse structuren en verenigingen, zoals het Lokaal Steunpunt, de antennes van Actiris, Noorderzon, Transit, de straathoekwerkers enz. en de diensten van de sector hulp aan de justitiabelen.