Archief: De baden in de Kesselsstraat

Een archief onder de loep

Achter de zeer eenvoudige gevel van nr. 51 in de Kesselsstraat stond vroeger een zwembad dat de Schaarbekenaren vele jaren blij maakte.

Het project

Vanaf 1891 dringt gemeenteraadslid Philippe Thomas aan op een badhuis voor Schaarbeek. Het project ziet echter pas echt het daglicht op het einde van de negentiende eeuw, bij de oprichting van de Intercommunale des Eaux. Water wordt immers toegankelijker en betaalbaarder. Schaarbeek is dan volop in verandering. Er wordt beslist om de baden te bouwen in de centrale wijk van de gemeente, in de buurt van de Louis Bertrandlaan, die op dat moment wordt aangelegd. Het complex, gebouwd volgens de plannen van architect Francken, wordt op 24 juli 1904 ingehuldigd.

 
 

 

Onmiddellijk succes

Het badhuis is een schoolvoorbeeld, zowel door zijn installaties die een volledige hygiëne garanderen als door zijn erg lage inkomprijs. Het kent onmiddellijk een enorm succes. In die tijd hadden niet alle gezinnen stromend water of een badkamer in huis. De instelling speelt dus een belangrijke rol in het behoud van de lichaamshygiëne in de laagste sociale klassen.

Plaatsbeschrijving

Het onmiddellijke succes dwingt de overheid om het complex vanaf 1906 uit te breiden. De gevel is eigenlijk het huis van de baddirecteur, met de ingang naar de voorzieningen. Binnen het huizenblok is het hoofdgebouw met betonstructuur op twee niveaus ingericht met douches en baden. Het tweede gebouw omvat het zwembad, een Turks bad, een wasplaats, een bar en een eerstehulppost.

De sluiting

In de jaren 1930 stelt men vast dat het zwembad barsten vertoont. Er wordt een verbouwingsproject opgezet, maar dat wordt snel stopgezet. Het gebouw werd opgetrokken in de buurt van de Maalbeekbedding. De veenachtige grond is er bijzonder instabiel. De baden in de Kesselsstraat sluiten definitief in 1940. In 1953 kunnen de Schaarbekenaren de geneugten van het water herontdekken met de opening van het Neptuniumzwembad, niet ver van de Kesselsstraat.

Wilt u meer weten? Contacteer de dienst Gemeentearchieven (archieven@1030.be)

© Alle rechten voorbehouden