Een archief onder de loep
U kan twee mooie portretten in het Huis der Kunsten bewonderen: die van burgemeester Eugène Dailly en zijn vrouw Marie Pauline, geboren De Coster. Deze portretten zijn een postume gift van Gustave Pelgrims, kleinzoon van burgemeester Dailly, aan de gemeente in 1962.
Een woordje over de kunstenaar
Deze doeken werden gemaakt in 1859 en zijn het werk van kunstenares Marie-Adelaïde (Adèle) Kindt. Ze volgde tekenles van Antoine Alexandre Joseph Cardon, professor aan de Brusselse Academie voor Schone Kunsten. Ze vervolgde haar opleiding in het atelier van de Franse schilder Jacques-Louis David, die sinds 1816 als vluchteling in België was. Ze werkte ook in het atelier van de Schaarbeekse schilder François Joseph Navez.
In 1826 stelde ze een romantisch doek voor, "De graaf van Egmont neemt afscheid van zijn vrouw", waarmee ze de eerste prijs voor historische schilderkunst van de Academie van Gent won.
Voor sommige van haar composities raakte ze geïnspireerd door de oude geschiedenis, zoals bij haar wellicht bekendste doek, De revolutie van 1830. Ze schilderde ook tal van genrestukken en portretten.
Een woordje over Eugène Dailly
Eugène Dailly werd op 11 februari 1814 geboren in Gilly. Begin 1840 vestigde hij zich in Brussel en handelde hij samen met zijn broer Clément in oliehoudende vetten. Hij was ook voorzitter van de Vereniging van Haakbusschutters en Karabiniers, die haar hoofdkwartier in Schaarbeek had.
Minister van Binnenlandse Zaken Charles Rogier vroeg hem dan om een schietwedstrijd te organiseren naar aanleiding van de Septemberfeesten van 1858. Dit evenement zou de aanleiding zijn tot de bouw van de eerste Nationale Schietbaan op de plaats van de toekomstige karabinierskazerne, aan de rand van het plein dat sinds 1873 de naam van Dailly draagt.
Hij werd in 1864 benoemd tot burgemeester van Schaarbeek en zou dat blijven tot zijn overlijden in 1873. Onder zijn burgemeesterschap vonden grote openbare werken plaats. Het onderwijs lag hem bijzonder na aan het hart, en hij leidde de bouw van school nr. 3 (Rogierstraat) en school nr. 4 (Keulenstraat, nu Aarschotstraat).
Wilt u meer weten? Contacteer de dienst Gemeentearchieven (archieven@shaarbeek.be)
© Alle rechten voorbehouden