Neem deel aan een project voor sociale herintegratie door uw woining te verhuren

De vrijlating van gedetineerden wordt al heel vroeg op voorhand voorbereid. In Schaarbeek kunnen gedetineerden en ex-gedetineerden gebruikmaken van de hulp van het NetPR (Netwerk ter Preventie van de recidive) om deel te nemen aan een project van sociale re-integratie. Het NetPR is op zoek naar eigenaars die hun woning willen verhuren via een Sociaal Verhuurkantoor (SVK), voor het publiek van dit kantoor.

Dankzij het in 2019 gelanceerde herinschakelingsproject via huisvesting geniet een ex-gedetineerde al na 5 maanden van een studio en een opvolging van het NetPR en zijn partners (SVK Wijk en de cel huisvesting van het OCMW van Schaarbeek). Deze eerste ervaring is zeer positief en motiveerde het team om het project verder uit te bouwen.

 “Dit initiatief kan sommige huiseigenaars nogal verrassen, omdat mensen vaak terugdeinzen voor alles wat met gevangenissen te maken heeft. Maar we zijn er om de persoon te begeleiden zodat hij zijn project tot een succes kan maken”, legt Thierry Chantraine, coördinator van het NetPR, uit.

Huisvesting, de sleutel voor alles

Na zijn vrijlating moet de gevangene helemaal opnieuw beginnen. Hij moet zijn administratieve documenten in orde brengen, werk zoeken, schulden regelen... Maar zonder woning, geen verblijfplaats. En zonder verblijfplaats kan hij geen van voorgaande zaken geregeld krijgen. Dit project kan enkel worden gerealiseerd met de steun van de Schaarbeekse eigenaars.

Hoe werkt het?

Bent u eigenaar van een woning? Bied die dan te huur aan via SVK Wijken (Vooruitgangstraat, 02/204 09 63, www.ais-quartiers.com/nl).

Vertel erbij dat u wenst deel te nemen aan het project van het NetPR. Uw woning wordt dan verhuurd aan een persoon die deelneemt aan een solide re-integratieproject.

 

Uw voordelen als u uw woning toevertrouwt aan een SVK:

  • Hulp en ondersteuning bij renovatie
  • De verhuring wordt geregeld door het SVK
  • Verlaging van het bedrag van de onroerende voorheffing
  • Onderhoud en reparaties uitgevoerd door SVK

 

Contactpersonen:

Het NetPR maakt deel uit van het Stedelijk Preventieprogramma (SPP) van de gemeente Schaarbeek.
Paleizenstraat 44
02/211 34 40
netpr@schaarbeek.be
www.1030.be/nl/netpr