Al meer dan tien jaar voert Schaarbeek verschillende acties rond dierenwelzijn en steunt de gemeente talrijke verenigingen in de sector. Onlangs hebben Leefmilieu Brussel en GAIA de gemeente beloond voor haar inspanningen voor dieren.
Onze acties rond dierenwelzijn
Dierenwelzijn is een prioriteit geworden in onze samenleving. Daarom voert Schaarbeek al vele jaren een beleid rond dit thema. De gemeente leeft niet alleen haar wettelijke verplichtingen na maar werkt ook proactief aan projecten.
Welke acties rond dierenwelzijn voert de gemeente?
- Organisatie van een adviesraad voor dierenwelzijn: dit orgaan met burgers, deskundigen en verenigingen uit de sector bestaat sinds 2020. Het brengt adviezen uit over specifieke thema's en reikt mogelijke oplossingen aan.
- Premie voor de sterilisatie van zwerf- en huiskatten: samen met het gewest verleent de gemeente financiële steun aan een plaatselijke vereniging om zwerfkatten te steriliseren en aan burgers om huiskatten te steriliseren.
- Faciliteiten voor honden: Schaarbeek beschikt momenteel over 79 hondentoiletten, zes losloopweiden en een agilityparcours... Tot groot genoegen van onze viervoeters!
- Faciliteiten voor eenden, zwanen, paarden en ezels: in het Josaphatpark kunnen onze paarden, ezels en hoevedieren schuilen in twee stallen op hun weide, terwijl eenden en zwanen kunnen rusten in drijvende hutten op de vijvers.
- Financiële steun aan verenigingen: om hen in hun dagelijkse werking te ondersteunen, kent de gemeente elk jaar subsidies toe aan verschillende verenigingen die actief zijn op het gebied van dierenwelzijn, zoals Ever'y Cat en het Koninklijk Belgisch Verbond voor de Bescherming van Vogels.
- Bewustmakingscampagnes: het hele jaar door worden verschillende bewustmakingscampagnes (sterilisatie van katten, strijd tegen achtergelaten dieren, een dier is geen geschenk ...) opgezet om de burgers bewust te maken over dierenwelzijn.
- Jaarlijkse inzameling van donaties voor dieren: naar aanleiding van Werelddierendag zamelt de dienst Dierenwelzijn de hele maand oktober donaties voor dieren in. De ingezamelde levensmiddelen, accessoires en speelgoed worden herverdeeld onder verenigingen of onder kansarme burgers met huisdieren.
- Bijenroute: door deze plantencorridor tussen het Colignonplein en de Louis Bertrandlaan kunnen wilde bijen zich makkelijker verplaatsen en vinden ze over heel het traject eten en onderdak.
- Mussenproject: sinds 2019 organiseert de dienst Milieuraadgeving, in samenwerking met deskundigen, de Groupe Moineau Citoyen in Schaarbeek. Conferenties, opleidingen, observatiesessies zorgen ervoor dat u alles te weten komt over huismussen!
- Valkenproject: sinds enkele jaren nestelen valken op de torenspits van het gemeentehuis, onder het waakzame oog van een ornitholoog die ze weegt, meet en ringt.
- Duurzaam beheer van de groene ruimtes : de Schaarbeekse groene ruimtes worden op een gedifferentieerde manier beheerd, zonder gebruik te maken van pesticiden. Dat heeft twee voordelen: het bevordert de biodiversiteit (vooral bijen, vlinders en andere insecten) en het zorgt ervoor dat huisdieren een gezonde leefomgeving hebben.
- Verkiezing van de sympathiekste hond: tijdens de rommelmarkt Plasky organiseert de gemeente de verkiezing van de sympathiekste hond. Verder zijn er verschillende stands waarin verenigingen bewustmakingsacties houden.
Erkenning en onderscheidingen van Leefmilieu Brussel en GAIA
Dankzij haar verschillende acties rond dierenwelzijn is de gemeente voor haar inspanningen beloond door belangrijke spelers uit de sector. Enerzijds verkoos de dierenrechtenorganisatie GAIA de gemeente Schaarbeek als tweede meest diervriendelijke gemeente in Brussel, met een score van 94%. Anderzijds kreeg de gemeente het gouden label 'Diervriendelijke gemeente' van de gewestelijke overheidsdienst Leefmilieu Brussel.
Die onderscheidingen zijn een beloning voor het werk van de diensten Dierenwelzijn, Milieuraadgeving en Groene Ruimten en stimuleren hen om hun werk voort te zetten.