Een voor iedereen toegankelijke openbare dienst

U zit in een rolstoel of in het gips, u raakt moeilijk de trap op, u heeft een kinderwagen, u bent slechtziend? De gemeentediensten passen zich aan om u nog beter van dienst te zijn!

Een aangepast loket voor personen met beperkte mobiliteit

De toegankelijkheid van het gemeentehuis is een van de grootste bekommernissen van de dienst Onthaal. Daarom werd een speciale ingang voorzien voor rolstoelen en kinderwagens, links van de hoofdingang. U vindt er ook een kantoor dat is ingericht voor personen met een beperkte mobiliteit; zo moeten ze de trap niet meer nemen om naar de lokettenzaal te gaan. De ambtenaren van elke dienst kunnen er alle administratieve verrichtingen afhandelen.

entrée handicap

En nog veel meer

Het gemeentehuis toegankelijker maken voor iedereen beperkt zich niet tot de installatie van een aangepast loket. Enkele andere realisaties zijn:

  • de aanleg van parkeerplaatsen voor gehandicapten vóór de ingang voorbehouden aan rolstoelgebruikers;
  • de aanleg van hellende vlakken en leuningen naar de liften;
  • de terbeschikkingstelling van rolstoelen;
  • de plaatsing van bordjes in braille in de liften;
  • de installatie van een aangepast toilet;
  • ...

Om beter te kunnen voorzien in specifieke behoeften en om zich bewust te zijn van de hindernissen waarmee gehandicapten te maken krijgen in het gemeentehuis, heeft een deel van het gemeentepersoneel ook een opleiding gevolgd, in samenwerking met de vzw Passe-Muraille. Aan de hand van een "rollenspel" wordt naar een optimaal onthaal van iedereen gestreefd. Zo moesten de medewerkers zich in het gemeentehuis verplaatsen als slechtziende, of naar de lokettenzaal zien te geraken in een rolstoel, ...

Een leerrijke opleiding!

formation Passe-Muraille

Een charter om de levenskwaliteit van iedereen in de gemeente te verbeteren

Op 27 maart 2013 keurde de gemeenteraad het "Gemeentecharter voor de Integratie van Gehandicapten” goed. Dit charter is het resultaat van de overwegingen van gehandicapten die een rol willen spelen in hun stad. Het telt 15 sterke principes, rond uiteenlopende thema’s zoals werkgelegenheid, huisvesting, vrije tijd en schoolintegratie.

Met dit charter wou de gemeenteraad de gemeente een proactieve houding laten aannemen ten overstaan van gehandicapten. De Raadgevende Commissie voor het Gehandicaptenbeleid  staat in voor de opvolging van de doelstellingen ervan.

charte communale de l'intégration de la personne handicapée

In 2018 verkreeg de gemeente Schaarbeek het label van Handycity voor de inspanningen die geleverd werden om de toegankelijkheid van de gemeentelijke gebouwen te verbeteren voor mensen met een beperkte mobiliteit.

Logo Handycity