Onderneming voor aangepast werk

Op de hoek van een straat in Schaarbeek is er al een onderneming voor aangepast werk, vooral voor onze medeburgers, onze buren. Deze onderneming, die in de wijk en in de gemeente verankerd is, staat ten dienste van de Schaarbekenaren en ook van mindervalide werknemers.

logo Citeco

"Beschutte werkplaats nr. 3"

Citeco, vroeger gekend als ONA Entreprises, is een onderneming voor aangepast werk (OAW), wat men vroeger een beschutte werkplaats noemde. Aan de ingang van de werkplaats, in de Albert De Latourstraat, hangt een bordje met daarop "Beschutte werkplaats nr. 3". Nr. 3 betekent dat het de 3de beschutte werkplaats was op het Belgische grondgebied. In 1938 opende de onderneming immers haar deuren in de Daillywijk! Het doel was toen om blinden aan het werk te zetten in goede omstandigheden, zodat ze hun brood konden verdienen. Aanvankelijk deed men er uitsluitend aan vlechtwerk.  

 

cannage

Steeds meer gediversifieerde activiteiten

Vlechtwerk blijft een basisactiviteit bij Citeco, dé specialist in de regio. Maar de activiteiten werden steeds meer gediversifieerd: er kwam bindwerk, schrijnwerk en tuinieren bij. Onlangs nog werd Citeco, in het kader van een samenwerking met Ferme Nos Pilifs, een inzamelpunt voor biomanden. Ook werd het een groen punt waar u al het nodige kunt vinden om te tuinieren (aromatische planten en seizoensplanten, moestuinzaden, potgrond en compost, klein tuinbouwmateriaal, ...).

 

point Vert - Citeco

Een onderneming die goed verankerd is in de buurt

Citeco telt 26 werknemers, 5 monitoren en één boekhouder. Van de 26 werknemers wonen er 8 in Schaarbeek. Een derde dus. Ze hebben ook niet allemaal dezelfde handicap.

Haar missie is om gehandicapten op een duurzame manier aan het werk te zetten. Door een zekere rentabiliteit na te streven.

Het wil echter ook sociale ontmoetingen in de wijk mogelijk maken en de sociale contacten verbeteren tussen de klanten van de werkplaats en de gehandicapten die er werken. Dat geeft een positieve kijk op het leven met een handicap.