Archief: De verdwenen kiosk van het Liedtsplein

Archieven onder de loep

Het Liedtsplein was altijd al een van de meest iconische plaatsen van de gemeente Schaarbeek. Als kruispunt van enkele belangrijke verbindingswegen en tramlijnen passeren er nu nog altijd veel mensen. Decennialang stond in het midden van het plein een kiosk.

Een demonteerbare kiosk…

Vanaf het einde van de 19e eeuw vestigden zich verschillende winkels, cafés en vergaderzalen van politieke verenigingen en kunstorganisaties op het Liedtsplein. Naast het entertainment voor de voorbijgangers werden er op zon- en feestdagen concertjes georganiseerd op een demonteerbare kiosk.

place liedts avant la construction du kiosque

…daarna een vaste

In 1912 beslisten de gemeentelijke instanties om in het midden van het plein een vaste kiosk te laten bouwen. De plannen werden gerealiseerd door de gemeentelijke architect Adolphe Paillet. De metalen structuur werd ontworpen in art-nouveaustijl en de koepel bovenop de kiosk verwees naar die van de nabijgelegen Sint-Mariakerk.

 
Plan coupe du kioske
Place Liedts avec kiosque
 

"Muzikaal urinoir"

Het platform van de kiosk was bedoeld om orkesten te laten optreden. De kelder bood ook plaats aan een wachtruimte voor tramgebruikers, een lokaal voor de bestuurders, een politie-hulppost, een krantenwinkel, urinoirs voor heren en toiletten voor dames.

Jacques Albert, een gemeenteraadslid van de oppositie, verzette zich hevig tegen die laatste twee voorzieningen. Hij vond het van een slechte smaak getuigen dat mensen gebruik konden maken van de urinoirs en toiletten beneden terwijl er boven een concert aan de gang was. Hij noemde de nieuwe kiosk een "muzikaal urinoir".

 
Plan du soubassement
Coupe wc avec sale d'attente
 

Een kort bestaan

In 1925 kreeg het Josaphatpark ook een muziekkiosk. Vanaf toen concentreerde het zondagse entertainment in Schaarbeek zich daarrond en trokken de fanfares weg van het Liedtsplein. Alleen de voorzieningen in de kelder bewezen nog enige tijd hun nut.
Na het begin van de oorlog werd in 1941 beslist om een schuilkelder te bouwen in de kelder van de kiosk. De kiosk werd volledig verwoest, waarschijnlijk aan het einde van de jaren 40 of aan het begin van de jaren 50.

Voor meer informatie kunt u terecht bij de dienst Gemeentearchieven: 02/244 75 32 – archives@schaerbeek.irisnet.be

© Alle rechten voorbehouden