Archief: Scholengroep Helmet

Archieven onder de loep

In 1867 werd besloten om in de Helmetwijk een gemengde school te bouwen. Door de jaren heen werd deze school talloze keren heringericht .

Een school voor elke wijk

In de tweede helft van de 19de eeuw groeide de bevolking van Schaarbeek en verstedelijkte de gemeente. Het gemeentebestuur wou in elke wijk een school voor openbaar onderwijs voorzien. Helmet was toen een gehucht dat ver van het centrum van de gemeente lag; de kinderen moesten een heel eind te voet naar de dichtstbijzijnde school. Daarom werd in 1867 besloten om een gemengde school te openen aan de Helmetseteenweg. School nr. 5 zou de andere scholen ontlasten.

plan de l’habitation du concierge de l’école

Ontstaan van een scholengroep

In 1872 stelde men vast dat de opening van school nr. 5 het leerlingenaantal in het stedelijke gedeelte van de gemeente niet echt deed dalen. Daarop besloot het gemeentebestuur om een tweede school te bouwen en zo een grotere scholengroep te vormen. School nr. 5, met ingang langs de Helmetsesteenweg, was voorbehouden aan jongens. School nr. 6 was bedoeld voor meisjes en gaf uit op de Landbouwstraat.

 
plan de la façade de l’école n°5
plan de l’avant-projet de façade pour l’école n°6, rue de l’Agriculture
 

Uitbreidingswerken

Terwijl de Helmetwijk groeide, werden in 1900 uitbreidingswerken gestart. Die waren klaar in 1907. In 1916 werd besloten om een kleuterschool te bouwen in de Richard Vandeveldestraat.
In de jaren ‘20 verstedelijkten de Helmet- en Terdeltwijk nog meer, zodat de school almaar overbevolkter geraakte. Een nieuwe school was dringend nodig. Dit moest een gemengde school worden, ook voor kleuters, op een nieuw adres in de Raymond Foucartstraat (school nr. 17) vanaf 1928. Tien jaar later werd school nr. 17 zelfstandig.

 
photo de l’entrée de l’école n°5, chaussée de Helmet
photo de l’entrée de l’école n°6
 

 

photo de l’entrée de l’école n°6 et de l’école gardienne

Een nieuw gebouw

Aan het eind van de jaren 1970 werd besloten om de oude gebouwen te slopen en op dezelfde plek nieuwe gebouwen op te trekken. In 1987 installeerden de leerlingen van school nr. 5 en 6, die tot één enkele school nr. 6 waren samengesmolten, zich in de honingraatvormige klaslokalen, ontworpen door de architect Corbisier. De school werd omgedoopt tot “Georges Primo School”, naar een oud-student die een gerenommeerd cardioloog was geworden. Hij voerde de eerste harttransplantatie uit in België.

Maquette de l’avant-projet pour la construction de nouveaux bâtiments pour l’école n°6

Wilt u meer weten?
Neem contact op met de dienst Gemeentearchieven : 02/244 75 32 – archieven@schaerbeek.irisnet.be

© Alle rechten voorbehouden