Kasteel Eenens - Terlinden

Het Huis der Kunsten is een van de zeldzame overblijfselen uit het Schaarbeekse verleden. De oorsprong ervan gaat terug tot het begin van de 19de eeuw.

 

Charles-Louis Eenens, een rijke lakenhandelaar, laat in 1826 een patriciërswoning optrekken in het gehucht "Op den Zavel". In achteruitbouw op het huidige nr. 147 van de Haachtsesteenweg strekt het oorspronkelijke domein zich uit over een oppervlakte van 81 are, tot aan de Poststraat.

Op 26 september 1830 geeft prins Frederik van Oranje hier de opdracht tot de ontruiming van Brussel door de Nederlandse troepen. Interessant weetje: Frederik is bang door de opstandelingen vergiftigd te worden en weigert daarom te eten. Hij wil alleen een kop thee die door zijn adjudant wordt gezet. Dat theekopje wordt nog steeds bewaard in het Huis der Kunsten.

 

Alexis-Michel Eenens (1805-1883), zoon van Charles-Louis, erft het huis bij het overlijden van zijn vader. Deze briljante militair blinkt uit tijdens de gebeurtenissen van 1830, met name bij de herovering van de citadel van Namen uit de handen van de Nederlanders. Als inspecteur-generaal van de artillerie ontvangt hij enkele vooraanstaande diplomaten in zijn woning, zoals koning Oscar II van Zweden of generaal Lebrun (de adjudant van Napoleon III).

De luitenant-generaal laat twee zijvleugels aan het hoofdgebouw toevoegen, maar is genoodzaakt een deel van zijn domein prijs te geven. In 1875 wordt een groot deel ervan immers onteigend om de wijk te kunnen ontwikkelen.

général Eenens

Bij zijn dood gaat het pand naar zijn enige dochter, Thérèse, echtgenote van Georges Terlinden, procureur-generaal aan het Hof van Cassatie.

Tijdens de eerste maanden van de Eerste Wereldoorlog wordt het kasteel bezet door de staf van de Duitse luchtmacht.

In 1919 krijgt Georges Terlinden de titel van burggraaf als erkenning voor het verdedigen van de onafhankelijkheid van de magistratuur tegenover de Duitse bezetter.  Hij blijft er wonen tot aan zijn dood.

In 1950 koopt de gemeente Schaarbeek het kasteel om er het "Huis der Kunsten" in onder te brengen, een cultureel centrum dat openstaat voor talrijke artistieke happenings en tentoonstellingen.

 

maison des arts - façade arrière