Huis der Kunsten

Het Huis der Kunsten is een centrum voor hedendaagse kunst, verscholen in een herenhuis uit het begin van de negentiende eeuw, waar tentoonstellingen rond beeldende kunst worden georganiseerd en waar een bemiddelingsprogramma wordt uitgewerkt dat hedendaagse kunst toegankelijk moet maken voor iedereen.

Beschermd erfgoed

Het Huis der Kunsten, gelegen in een herenhuis aan de Haachtsesteenweg 147, is het voormalige kasteel Eenens-Terlinden.

Deze neoklassieke villa met bijgebouwen werd gebouwd in 1828, en werd in de loop van de negentiende en twintigste eeuw meermaals verbouwd (zie de geschiedenis en architectuur van het Huis der Kunsten)

In 1950 kocht het gemeentebestuur van Schaarbeek het huis over om er een culturele plek van te maken voor artistieke tentoonstellingen, concerten, conferenties ...

In 1992 werd het gebouw gedeeltelijk geklasseerd (de gevels, daken, salons op de eerste verdieping, de tuin, ...).

Om de locatie op een coherente manier te kunnen opknappen en te kunnen genieten van de restauratiesubsidies, diende de gemeente echter een voorstel in tot uitbreiding van de classificatie bij Monumenten en Landschappen.

Dit werd goedgekeurd in mei 2015, en sindsdien is het gebouw volledig geklasseerd.

 
 

Een volledig gerestaureerd Huis

Zodra het Huis geklasseerd werd, zijn er stappen ondernomen om het te restaureren.

In 2018 werden de twee salons, de eetkamer en de bibliotheek volledig gerestaureerd met een subsidie van Monumenten en Landschappen.

Aangezien het Huis in verschillende fasen werd gebouwd, moesten we een referentiefase kiezen om de decors te herbekijken. Er werd gekozen voor de "Terlinden"-periode van 1880 tot 1885, vooral op basis van studies van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium.

 
 

Volg de gids !

Hoe onopvallend het Huis der Kunsten is aan de straatkant, zo verrassend is het eenmaal je binnenstapt.

Binnen werd de originele inrichting behouden van de kamers op de benedenverdieping.  Kristallen kroonluchters verlichten majestueus de centrale kamers en in de eetkamer bevinden zich een zeer opvallende schoorsteen en kostbare, gebrandschilderde ramen.  

Achter het gebouw geeft een zeer mooie klassieke tuin met waterpartij een gevoel van ruimte.  Gedurende de zomer is de tuin voor het publiek, dat er 's middags graag vertoeft.

Het Huis der Kunsten is te bezoeken op afspraak.

 

 
 

Een levendige plek

De dienst Franse Cultuur van de gemeente Schaarbeek en de vzw 'De Vrienden van het Huis der Kunsten van Schaarbeek' zijn ondergebracht in het Huis der Kunsten.

Maar ook twee ateliers:

Het hele jaar door worden er talrijke tentoonstellingen georganiseerd. Met een belangrijk bemiddelingsluik om kunst toegankelijk te maken voor iedereen.

Blijf op de hoogte via de culturele agenda en schrijf u in voor onze culturele nieuwsbrief.

Ruimte te huur

Het Huis der Kunsten biedt de mogelijkheid meerdere ruimtes te huren.

Huurformules en tarief >>>

 

 
 

 

maison des Arts
Taal
FR

Contact

Directeur Dienst Franse Cultuur: Nathalie Berghmans
Tentoonstellingen: Anne-Cécile Maréchal en Véronique Baccarini
Partnerschappen: Anne-Cécile Maréchal en Alexandra de Behault
Mediatie: Chloé Peretti
Communicatie: Alexandra de Behault
02/240 34 99