Autrique-Huis

Wilt u meer weten over het Autrique-Huis? Dit bekende werk in art-nouveaustijl van architect Victor Horta werd volledig gerenoveerd.

Een Stijlhuis

In 1893 is Victor Horta 32 jaar oud. Zijn vriend Eugène Autrique, ingenieur bij Solvay, vraagt hem om een huis voor hem te ontwerpen. De wensen van Autrique zijn eenvoudig: « geen enkele luxe, geen enkele extravagantie  een bewoonbaar souterrain, een waardige vestibule en trappenhuis, de salon en de eetkamer prettig samen, een eerste etage met bad en toilet (nog niet gebruikelijk in die periode) en een tweede mansardeverdieping voor kinderen en personeel » (V. Horta, Memoires, p. 31).

Dit wordt het eerste grote herenhuis dat Victor Horta maakt. Men kan hier reeds de elementen opmerken die het onderwerp van de navorsingen van de architect zullen blijven: het begin van de integratie met de straat, muurbekleding van verschillende diktes, de coëxistentie van symmetrie met onsymmetrische vormen, en dan hebben we het nog niet over zijn baanbrekend gebruik van metaal.

Het origineel herontdekken

Tussen het bouwjaar (1893) en het midden van de jaren ‘90 onderging het Autrique-Huis verschillende transformaties, zowel wat betreft de decoratieve elementen als de inrichting van de kamers en de uitrusting.

Eind 1996 kocht de gemeente Schaarbeek het huis op om het te renoveren en in zijn oude luister te herstellen. Dit project werd gerealiseerd dankzij een samenwerking tussen de architect Francis Metzger, die verantwoordelijk was voor de bouwwerken, en François Schuiten en Benoît Peeters, die de leiding hadden over de scenografiewerken.

De opdracht van architect Francis Metzger bestond er dus in om de originele bezieling terug te vinden die Horta aanspoorde tijdens de creatie. Er waren weinig oude documenten beschikbaar. Het team diende zich te laten leiden door het huis zelf en zodoende te werk te gaan als archeologen. Bodem- en muuronderzoek, de verf laag na laag verwijderen, met alle details rekening houden: door dit werk van de lange adem konden alle keuzes die op de werkplaats gemaakt werden gestaafd worden.

autrique-huis - gevel

Identiek herstellen

In de mate van het mogelijke werd de voorkeur gegeven aan de originele materialen en de toenmalige technieken. Enkele elementen werden opnieuw op maat gemaakt, zoals bijvoorbeeld de afsluiters van de radiatoren, met mahoniehouten hendels en een afstemschaal. De oude elektrische installatie werd behouden, maar een moderne onzichtbare bekabeling verbindt tegenwoordig de plaatsen. Enkel de originele lichtpunten werden behouden om de gedempte sfeer van de toenmalige woonst te recreëren.

Open voor publiek

Het Autrique-Huis is opnieuw toegankelijk voor het publiek. De manier waarop de ruimte ingedeeld is, staat garant voor verrassingen: François Schuiten en Benoît Peeters hebben een originele enscenering opgezet, waarbij het huis van de kelder tot de zolder ingericht werd.

Evenementen en conferenties worden er ook regelmatig georganiseerd.

Na het normale sluitingsuur is het mogelijk om, tot middernacht ten allerlaatste, de ruimten te huren voor evenementen.

autrique-huis - bibliotheek