“Goed in mijn lijf, daar zorg ik voor! ”. Dat is de titel van het project dat het Huis van de Vrouw in 2018 heeft opgestart voor meer respect voor (het lichaam van) vrouwen, om vrouwen te helpen zodat ze zich goed in hun vel voelen en om te strijden tegen stereotypes.
Tot wie behoort het lichaam van vrouwen?
Onze excuses voor deze ironische vraag, maar jammer genoeg is het antwoord nog niet vanzelfsprekend voor iedereen…
Getuigt het beeld dat van vrouwen wordt verspreid echt van gelijkheid tussen man en vrouw? Moet een vrouw niet mooi zijn – maar ook niet teveel – om het recht te hebben door de straten te flaneren? Zijn hoge hakken en jurkjes echt zo handig op de fiets? Durven vrouwen die meer dan 80 kg wegen zich wel in te schrijven in een sportclub?
Natuurlijk zijn vrouwen baas over hun eigen lichaam, maar de maatschappij laat dat nog niet zo duidelijk zien.
Het Huis van de Vrouw wil deze kwestie aanpakken door ze vanuit een specifieke hoek te benaderen, namelijk vanuit de sport.
Sport met respect voor iedere vrouw
Het is natuurlijk altijd een goed idee om aan sport te doen! En zeker als je dit kunt doen om je goed te voelen, en niet zozeer om te presteren, met respect voor het lichaam van iedere vrouw, en niet met als doel om het ideale figuur te bekomen.
Hierin zit nu net het verschil tussen de lessen die in het Huis van de Vrouw worden gegeven (yoga, zachte gymnastiek, zumba…) en de lessen van een traditionele fitnessclub.
Vrouwen, sport en openbare ruimte
Sinds 2015 neemt het Huis van de Vrouw actief deel aan de strijd tegen seksisme in de openbare ruimte en aan het aanklagen van seksuele intimidatie op straat.
Daarom stond het erop om een nieuw gamma buitensporten te kunnen aanbieden:
- Nordic walking, met het Maison médicale Neptune;
- Fietsen in de stad, met Carmen Sanchez.
Sport is niet alleen goed om ‘weer in vorm’ te raken, maar biedt vrouwen ook de gelegenheid:
- om buiten te komen, contacten te leggen, elkaar te ontmoeten,
- om andere wijken en andere plekken te ontdekken,
- Om zich weer veilig en zelfbewust in de openbare ruimte te begeven.
Vrouwen, sport en ... seksistische stereotypes
Heeft dit nog verdere uitleg nodig? Sport is als het ware een illustratie van seksistische stereotypes! Daarom wil het Huis van de Vrouw het meteen stevig aanpakken. Er worden twee pistes bewandeld:
- Er worden lessen aangeboden in “typische mannensporten”: boksen en minivoetbal;
- Er wordt plaats vrijgehouden in de Schaarbeekse buitenvoorzieningen voor vrouwelijke sporters. Te beginnen met lessen minivoetbal bij Crossing Schaarbeek.
Vrouwen, sport en handicap
Inclusie, dat is het leitmotiv van het Huis van de Vrouw. En dit imago van tolerantie is bekend bij het grote publiek. In vele van de lessen vind je dan ook personen met diverse stoornissen, waaronder fysieke en mentale handicaps, die meedoen aan de sportactiviteiten.
Met zijn sportactiviteiten wil het Huis van de Vrouw immers een zo breed mogelijke groep vrouwen bereiken, qua leeftijd, cultuur, sociale klasse, opleidingsniveau, gezondheid…