Door particulieren gedeelde tuinen

U heeft een tuin met een moestuin, maar geen zin of energie meer om u daarmee bezig te houden? U wil graag een eigen moestuin, maar heeft geen tuin? Denk dan aan een "leentuin" !

Samen tuinieren

Een tuin lenen is een vrij eenvoudig concept. Verschillende platformen, zoals https://www.plantezcheznous.com/, brengen tuinierliefhebbers zonder een tuin in contact met eigenaars van een tuin zonder vrije tijd of groene vingers.

Zo kunnen de eersten een lapje grond vinden waar ze hun passie kunnen botvieren en kunnen de tweeden leren tuinieren of over verse groenten beschikken.

Uw tuin delen is bovendien een uitstekende manier om een eventuele eenzaamheid te doorbreken…

 

jardins partagés

 

Enkele regels, daarna kunt u volop genieten

Op de tuindeelplatformen gaat het zelden of nooit om geld.

Maar er zijn natuurlijk wel enkele regels. Hieronder vindt u enkele tips om dit project tot een goede einde te brengen!

Een mentaliteit

Een tuin delen is in de eerste plaats een kwestie van mentaliteit, een andere kijk op uw omgeving, uw omgang met anderen. Alles draait rond openheid, respect, elkaar helpen en het plezier van delen.

Uw tuin openstellen betekent dat u bereid bent anderen te ontmoeten!

Een vertrouwensrelatie

Alvorens uw tuin aan een “tuinier” te lenen, groenten (weer) te zien groeien en daarvan te genieten, is het belangrijk om duidelijkheid te scheppen rond wat elk van deze samenwerking verwacht.
Om de uitwisseling van “goede praktijken” vlot te laten verlopen, is een duidelijk kader belangrijk. Leg meteen de beschikbare ruimte vast, naast ieders verantwoordelijkheden, het bezoekschema en de toegangsvoorwaarden, het delen van de oogst, enz.

Uw tuinier vinden

Naast de mogelijkheid om de mensen in uw omgeving hierover aan te spreken of een affiche voor uw venster te plaatsen, is er ook de website https://www.plantezcheznous.com/. Daar kunt u gratis een advertentie plaatsen of zoeken.

Eigenaars van een tuin, beginnende of ervaren tuiniers: waar wacht u nog op? Naar uw houweel en toetsenbord!