Duurzame voeding

Duurzame voeding

Het voedselvraagstuk is essentieel in het kader van een Klimaatplan, gezien de immense impact van deze sector. Volgens de laatste door Leefmilieu Brussel uitgevoerde lagekoolstofstudie vertegenwoordigden de productie, het vervoer en de verwerking van voedingsmiddelen in 2013 15% van de indirecte emissies van het Gewest. We schatten ook dat bijna ¼ van de milieu-impact van een Brussels gezin verband houdt met de consumptie van voedsel en drank.

En in Schaarbeek ?

De Lokale Raad voor Duurzame Voeding (LRDV), gemeenschapstuinen, collectief composteren, een open koelkast en restaurants en winkels met het label "Good Food" zijn het bewijs dat het gemeentelijke grondgebied heel wat partners telt die bereid zijn zich direct in te zetten.

Raadpleeg voor nadere inlichtingen de volgende links:

Onze gemeente blijft niet achter: Of het nu gaat om de organisatie van themaworkshops, de toekenning van een premie voor aankoop van een compostvat of projecten zoals ‘incredible edible’, de problematiek van duurzame voeding blijft bijzondere aandacht krijgen. Het door de dienst Milieuraadgeving gecoördineerde project ‘onverkocht niet verloren’, dat in drie jaar tijd al meer dan 100 ton onverkochte voedingsmiddelen heeft herverdeeld, is daar het beste voorbeeld van. Dit project helpt immers mensen in moeilijkheden, bestrijdt voedselverspilling en vestigt de aandacht op overproductie.

 

Lees de Strategie inzake duurzame voeding van de gemeente Schaarbeek

De Lokale Raad voor Duurzame Voeding (LRDV)

In samenspraak met de Schaarbeekse actoren die binnen het voedselsysteem actief zijn, van productie over distributie tot gezondheid en milieu, heeft de gemeente Schaarbeek de gewestelijke voedselstrategie aan haar grondgebied aangepast.

Zo verenigden we tussen maart 2023 en februari 2024 producenten, verwerkers, distributeurs, voedselhulpverleners, politieke vertegenwoordigers, vertegenwoordigers van openbare instellingen, ngo's, consumenten en vertegenwoordigers van de gezondheids- en onderwijssector.

Deze actoren binnen het voedselsysteem van Schaarbeek werkten tijdens 4 plenaire vergaderingen, 2 werkgroepen en een workshop samen met de gemeente om een langetermijnvisie en een voedselactieplan op te stellen. De voorgestelde acties zijn rijk en divers en zijn binnen deze strategie gegroepeerd.

De LRDV heeft een adviserende rol. Hij kan op eigen initiatief adviezen uitbrengen. Hij kan eveneens advies uitbrengen over zaken die het college van burgemeester en schepenen of de gemeenteraad voorleggen.

 

Alimentation durable

Om de milieu-impact die verband houdt met voeding te verminderen, zijn hier enkele eenvoudige gewoonten die veel Schaarbekenaren al hebben aangenomen.

Gedrag

  • De voorkeur geven aan seizoensfruit en -groenten
  • Via korte ketens aankopen (SAGAL - Solidaire AankoopGroep van Agro-ecologische Landbouw, gemeenschappelijke aankoopgroep, coöperatieve aankoopgroep, enz.)
  • Lokale producten kopen
  • De consumptie van dierlijke eiwitten beperken (2 tot 3 keer per week)
  • Groenten en fruit telen in een tuin of een gemeenschappelijk moestuin
  • De voorkeur geven aan onbewerkte producten
  • De voorkeur geven aan biologische producten

Om deze impact te beperken, moeten we onze voedingsgewoonten herzien. Minder, minder vet en minder dierlijke eiwitten eten. Onze gezondheid, onze financiën en de biodiversiteit zullen er ook baat bij hebben

Goed om te weten

In deze context beschikt het Gewest over een strategie voor de invoering van een duurzamer voedselsysteem (Good Food 2.0, opgesteld in juni 2022), waaraan de gemeente Schaarbeek hoopt bij te dragen, met name via haar Klimaatplan.

Voor meer informatie over voeding en de impact ervan op het milieu en over de Good Food-strategie kunt u terecht op de volgende specifieke pagina's: