De Sinte-Mariamarkt

Waar nu de Hallen van Schaarbeek staan, was vroeger de overdekte Sinte-Mariamarkt dé handelsplaats voor talrijke boeren uit de omgeving.

De eerste markten

In 1865 wordt onder leiding van architect Gustave Hansotte een eerste gebouw opgetrokken dat als overdekte marktplaats moet dienen. De markt wordt een echt succes. Stoomtreinen stoppen vlakbij en verbeteren zo de dagelijkse aanvoer van voedingsmiddelen naar de hoofdstad.

Op 16 augustus 1898 wordt de marktplaats helaas door een brand vernield. In afwachting van de heropbouw, wordt de markt tijdelijk overgebracht naar het Koninginneplein.

marché provisoire

De gemeente laat de markthal herbouwen door een onderneming gespecialiseerd in metaalconstructies (Berteaux Père et Fils). Het ontwerp wordt toevertrouwd aan Hippolyte Jaumot, gemeentearchitect, en M. Pirotte, ingenieur.

De nieuwe overdekte markt, met een oppervlakte van meer dan 3.000 m², wordt plechtig geopend op 20 oktober 1901.

Leegstand

De nieuwe hal blijft open tot ongeveer 1920, maar door de opkomst van winkels en warenhuizen raakt ze steeds vaker in onbruik.

Het gebouw staat vijftig jaar lang leeg. Tot het in 1975 door de Commission Française de la Culture (CFC) van de Brusselse agglomeratie wordt opgekocht.

Vernieuwing

In 1983 geeft de CFC het gebouw in erfpacht aan de Franse Gemeenschap. De renovatie van het gebouw kan beginnen. 

Dit is de start van een nieuw avontuur voor de Hallen van Schaarbeek.

façade du nouveau marché