Hoe wordt de gezondheidstoestand van onze bomen geëvalueerd?

Een team van gespecialiseerde gemeenteambtenaren bewaakt en verzorgt dagelijks de 12.000 bomen waarvan de gemeente Schaarbeek beheerder is. De gezondheidstoestand van de bomen, de zogenaamde “fytosanitaire toestand”, kan volgens verschillende methodologieën worden geëvalueerd. Tijdens deze maand februari werden trekproeven uitgevoerd op 13 kastanjebomen in het Josaphatpark.

Waarover gaat het?

Aan de hand van deze trekproeven kan men de stabiliteit van de bomen en dus de eventuele valrisico’s meten. Ze worden uitgevoerd door een specialist van buiten de gemeente Schaarbeek, als aanvulling op de andere reeds uitgevoerde controles (visuele inspectie, hamer-, resistograaf- en tomograafproeven).

De weerstand van de stam en de verankering van de wortels

Dit grondig onderzoek maakt het mogelijk de belastingen te beoordelen die de boom kan ondergaan en onderzoekt de buigweerstand van de stam en de verankering van zijn wortels in de bodem. Concreet wordt er tractie uitgeoefend met een “lier” die wordt gemeten met een dynamometer. Vervolgens worden de verzamelde gegevens ingevoerd in een softwareprogramma dat vervolgens het globale veiligheidsniveau van de boom zal berekenen.

Dat is vooral nuttig om te evalueren hoe de boom zou reageren bij hevige windstoten en vooral bij bomen die tekenen van ouderdom vertonen. We willen tot elke prijs het bomenpatrimonium van onze gemeente beschermen, maar dat mag niet ten koste gaan van de veiligheid van de wandelaars in het Josaphatpark.