Serres en aanplantingen

Heel het jaar door worden de gemeentelijke serres gebruikt om ongeveer 27.000 (twee)jaarlijkse planten te telen die de bloemperken, bloembakken en andere bloemenpiramides in onze gemeente sieren en die bij grote evenementen worden gebruikt.

De huidige serres werden in 2001 gebouwd, op de plaats van verouderde, niet-geautomatiseerde serres. In deze serres kunnen planten worden geteeld om de openbare ruimte (bloemperken, -bakken, ...) of sommige grote  gemeentelijke evenementen (in het gemeentehuis, scholen, ...) op te smukken.

 

 
parterre de fleurs - mai 2016
décoration florale
 

 

Door zelf planten te telen, kunnen we op sommige dingen besparen. Een jaarlijkse tuinplant kost bijvoorbeeld 0,17€ in plaats van 0,80€ wanneer we die gebruiksklaar kopen. Dat is toch wel een grote besparing, zelfs al moet daar nog de prijs van de potgrond en uurlonen worden bijgeteld!

 

 
plantations dans les serres
plantations serres 2
 
 

Onze serres worden ook zonder pesticiden beheerd.

Zo maken we gebruik van natuurlijke roofdieren om bladluizen te bestrijden: twee soorten vliesvleugelige insecten (Aphidius colemani et Aphidius ervi) wo rden gebruikt en leggen hun eieren in het lichaam van de bladluis. Er kan ook een galmug (Aphidoletes aphidimyza) worden gebruikt waarvan de larven de binnenkant van de bladluis doorprikken en opzuigen.

Om de witte vliegen in de serres te bestrijden, wordt nog een ander vliesvleugelig insect (Encarsia formosa) gebruikt dat ook zijn eitjes in het lichaam van het schadelijke insect legt.