Duurzame wijken

Sinds 2007 bevordert Leefmilieu Brussel-BIM het ontstaan van duurzame wijken in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Vanaf de lancering van de eerste projectoproep in maart 2008 heeft Schaarbeek daar intens aan meegewerkt en vandaag tellen we 6 duurzame wijken! Waaruit bestaat een duurzame wijk precies? Een close-up!

Wat is een duurzame wijk?

Een Duurzame wijk is een maatschappelijk initiatief van de bewoners en gebruikers van de wijk. Samen mobiliseren ze zich rond diverse uitdagingen: energiebesparing, vermindering van het afval, rationalisering van het verbruik, luchtkwaliteit, meer doordacht gebruik van de ruimte, valorisatie van het natuurlijk erfgoed, versterking van de sociale cohesie… Op basis daarvan organiseren de deelnemers projecten en nemen ze deel aan concrete activiteiten om zoveel mogelijk mensen voor deze problematieken te sensibiliseren.

De Schaarbeekse duurzame wijken

Elk jaar selecteert Leefmilieu Brussel in het kader van de projectoproep "Vooruit met de wijk” de wijken die in aanmerking komen voor begeleiding en financiële steun voor de ontwikkeling van hun projecten.

Vandaag telt Schaarbeek 6 duurzame wijken.

Helmet (2008)

De projecten "Helmet, duurzame wijk-quartier durable " die van Helmet een bloeiende, gezellige, milieuvriendelijke wijk met respect voor de natuurlijke rijkdommen maakt, zijn niet meer te tellen : de geverij Helmetingpot, het plantenparcours, de ontmoetingen van buren op BabbHelmet, de gedeelde tuin, de collectieve compost en de SAGAL en nog vele andere lopende projecten zoals het coöperatief restaurant en de workshops fietsen herstellen !

Terdelt op zijn best! (2009)

Terdelt op zijn best is ontstaan op initiatief van een kern van het wijkcomité dat reeds 20 jaar bestaat. Dit participatieve duurzame wijkproject heeft onherroepelijk een frisse wind doen waaien door dit dynamisch comité, door het versterken van de bekommernis om de jaarlijkse activiteiten in een duurzaam jasje te steken. Vandaag omvat deze tuinwijk o.a. een moestuin en een gemeenschappelijke compostsite, waar de komkommerachtigen in alle vrijheid groeien ! !

Opaal (2010)

Met het project « 101 gebaren voor 100 jaar » wil dit wijkcomité bijdragen tot meer duurzaamheid in de wijk. De plaatsing van drinkfonteinen in de scholen, de oprichting van een gezamenlijke aankoopgroep en de opleiding van ambassadeurs voor rationeel energiegebruik zijn enkele van deze kleine gebaren.
 

Dailly Duurzaam (2013)

Op straat komen, vergroenen, banden smeden, de levenskwaliteit verbeteren : het zijn maar enkele van de ambities van Duurzaam Dailly! Er zijn reeds meerdere acties aan de gang, zoals het “Speelstraat”-project, moestuinbakken om zich bij de « Incredible Edible »-beweging aan te sluiten, een Repair café in samenwerking met andere duurzame wijken, …
Kortom, een beloftevol project!

Koto (2013)

De groep achter het «Koto»-project richt zijn aandacht op openbare ruimten die opnieuw tot leven moeten worden gebracht met « spontane » projecten die voortvloeien uit een workshop, de tijd dat een liedje duurt, een herstelling of een gratiferia …  en misschien, wie weet, zullen we binnenkort op deze voetpaden een bookbox of givebox zien opduiken! 

Josaphat (2015-2017)

De moestuin van de “Latinis-tuin” werd in 2015 aangelegd op initiatief van de vzw Dewey. In de moestuin bevinden zich een veertigtal moestuinbakken, een poel (in aanleg), een insectenhotel, structuren in wilgentenen, 2 grote tafels, 2 regenwatertonnen, 3 compostbakken en 1 geodome die vandaag dienst doet als serre.

 Sinds mei 2016 organiseert het collectief Récup’Kitchen culinaire evenementen op het terrein. Het principe is eenvoudig: onverkochte groenten en fruit ophalen op het einde van de Brusselse markten en ze omtoveren tot heerlijke vegetarische gerechten.

Sinds 2016 is het erkend als Participatieve Duurzame Wijk en werd gestart met de bouw van een ruimte voor ontmoetingen, workshops...

Dupont plus Verte (2017)

"Dupont plus Verte" is een groep buren rond de Dupontstraat en de Groenstraat die hun wijk aangenamer willen maken. Ze werken rond vergroening, netheid en mobiliteit.