Personeel en uitrusting

Meer dan 200 personen tot uw dienst

De Dienst Netheid & Groene Ruimtes stelt meer dan 200 mensen te werk, van arbeider tot kaderlid, die instaan voor de netheid in de straten en het onderhouden van de groene ruimtes van de gemeente.

Door weer en wind en in elk seizoen zijn onze arbeiders van maandag tot vrijdag, en een kleiner team in het weekend, aanwezig in de openbare ruimte om vuilnisbakken leeg te maken en om gedumpt afval te verwijderen.

De straatvegers staan in voor het schoonmaken van markten, van waterstralen en door hun permanente aanwezigheid in de straten van de gemeente verzekeren ze ook een belangrijke visuele controle.

De hondentoiletten worden 6 dagen op 7 schoongemaakt en om de 15 dagen gedesinfecteerd als het weer het toelaat.

De arbeiders van netheid zorgen ook voor het schoonmaken van een deel van de rioolputjes, meer bepaald in noodgevallen of bij onverwacht overlopen.

Een kleine groep werkt zaterdag en zondag om vuilnisbakken leeg te maken en gedumpt afvalop te halen.

Een kolossaal, soms ondankbaar, maar noodzakelijk werk

Het is een penibele en vaak denigrerende job. Maar al te vaak vergeten we dat het noodzakelijk is om het stedelijk milieu te behouden. Het voltooide werk is kolossaal. Bovenop de courante taken, doen wij ook 60 000 specifieke interventies per jaar (omhaling van grofvuil of niet conforme zakken, schoonmaken van de weg, repressie,...). De arbeiders van de openbare ruimte werken in soms grillige weersomstandigheden en lopen soms verwondingen op. De gemeente is zich bewust van die kwetsbaarheid en zoekt altijd naar oplossingen om de werkomstandigheden te verbeteren en om hun een kwalitatieve uitrusting te geven. Serieuze en gevarieerde opleidingen worden voor hen georganiseerd en er zijn ook tools ontwikkeld om het grote publiek kennis te laten maken met hun job .

Performant materiaal

Het werk van de arbeiders wordt ondersteund door het wagenpark met verschillende gespecialiseerde voertuigen waaronder:

 

 Eencompactor

camion compacteur

 Onze rioolruimer

hydrocureuse

 
 

 Twee veegmachines

balayeuse mécanique

 Een liftwagen

camion élévateur

 
 

 Een tractor/grasmaaier

tracteur tondeuse

 Onze pick-ups

pick-up

 

Omdat de gemeente milieubewust is, heeft ze ervoor gekozen om steeds meer te investeren in elektrische voertuigen voor haar wagenpark .