Paarden en ezels

Of u ze nu om de hoek van de straat, in een van de lanen van het Josaphatpark of samen met Sinterklaas zag, u kon ze niet missen. Maar wie zijn ze en wat zijn hun taken?

Taram, Vouziers en Domino, buitengewone trekpaarden

Schaarbeek heeft ervoor gekozen om een gemeente te zijn die het milieu respecteert. Ze was daarmee de eerste Belgische gemeente om een hippomobiele structuur te ontwikkelen om verschillende taken uit te voeren.

Taram en Domino (en, tot voor kort, Vouziers), onze Ardeense trekpaarden, zijn aan het werk in de straten van Schaarbeek om openbare vuilnisbakken leeg te maken, bloemperken water te geven en ze zorgen ook voor de ophaling van het grofvuil van senioren.

 

 
Taram et Vouziers
chevaux
 
 

De paarden zijn 12 uur per dag buiten, van 7 uur ‘s ochtends tot 7 uur ‘s avonds om hun verschillende taken uit te voeren, in de paddock of na hun werk op de weide uit te rusten. “Met Taram en Vouziers halen we 200 vuilbakken per dag op”, preciseert Aurore Lallemand, die dagelijks de verantwoordelijkheid voor de twee paarden draagt.

De Schaarbekenaren worden niet enkel van hun grofvuil verlost, maar ze ontvangen de span ook met plezier. “In deze paarden investeren was een geweldig idee, benadrukt Elise terwijl ze de span die voor haar deur staat, gadeslaat. Het is een biologisch en besparend project, terwijl al de rest duurder en duurder wordt. De paarden worden goed verzorgd door het gemeentepersoneel, dat zie je. ”

Na hun werk, keren de paarden terug naar de stal in het Josaphatpark

Twee andere hoogstaande gasten van de Ezelstad

De ezels van de gemeente, Gribouille en Camille zijn volwaardige assistenten van de tuinmannen: ze maken de manden leeg en dragen voeder en bladeren. Op die manier wordt het park gevrijwaard van ongepaste motorgeluiden.

Onze ezels schieten ook te hulp om het afval van de markt op de Rigasquare op te halen. Om het werk van onze paarden en de vuilniskar te verlichten, worden ze nu ook punctueel ingezet om de vuilnisbakken in onze straten leeg te maken.

Samen met Sinterklaas komen ze tot groot plezier van alle leerlingen in elke school langs.

Tot slot worden er wandelingen met kar georganiseerd op woensdag, zaterdag en zondag en alle dagen van de schoolvakanties van 12 tot 14 uur.

 

ânes