Op de daken

Met 70 ha groene ruimte en bijna 5.000 laanbomen verspreid over het hele grondgebied is Schaarbeek een van de groenste gemeenten van het Brusselse gewest. En als we nu eens nog een stapje verder zouden gaan en ook de Schaarbeekse daken beplanten?

Voordelen van een groendak of plantendak

Voor de bewoner en de woning is het thermische en akoestische isolatievermogen van een groendak zeker een voordeel. Daarbij komt nog de bescherming van het dichtheidsmembraan van het dak en ook de vuurbestendigheid.

Bovendien verbetert de kwaliteit van het stadsleven sterk wanneer het aantal groendaken toeneemt: door de water- en luchtzuivering, regulering van de buitentemperatuur en regenwaterretentie zijn ze een aanzienlijke troef in het voordeel van de biodiversiteit.

toiture végétale

Een groendak installeren

Thuis een groendak installeren gaat niet zomaar. U moet zich ervan vergewissen of de structuur van het dak daarvoor geschikt is. Vraag advies aan een architect en/ of landschapsarchitect over het type groendak (extensief of intensief) en de beplanting.

Voor sommige stedenbouwkundige vergunningen neemt de gemeente de voorwaarde op om een groendak te realiseren, zoals bijvoorbeeld voor nieuwe platte daken van meer dan 20 m² (Gemeentelijk Stedenbouwkundig Reglement).