Steun bij de vergroening voor uw huis

U wilt uw straat opfleuren, planten zetten rond de voet van bomen of enkele groenten kweken voor uw deur? De gemeente steunt u bij dit initiatief!

Klimplanten aan uw gevel

Klimplanten zijn een andere mogelijkheid om de stad groener te maken.

Indien u eigenaar of huurder bent van een gebouw gelegen op het grondgebied van Schaarbeek mag u een klimplant laten groeien aan uw voorgevel, op voorwaarde dat zij de doorgang op het voetpad niet belemmert.

U hebt de keuze uit een vijftiental soorten klimplanten, groenblijvende of niet, aangepast aan de schaduw, de zon of half in de schaduw.

plantes grimpantes en façade

 

 

Boomperken adopteren

Door een boomperk in uw buurt te adopteren helpt u uw straat te verfraaien en de boom gezond te houden (de bodem wordt niet meer platgetrapt, er staan geen vuilniszakken en ander afval meer in het boomperk, …).

Voor u begint, moet u nog weten dat niet alle bomen in aanmerking komen (bv. bomen die minder dan 3 jaar geleden werden geplant, die oppervlakkige of ondiepe wortels hebben, …) en dat er een lijst van aanbevolen planten voor boomperken bestaat.

Indien uw aanvraag wordt aanvaard, zal de gemeente u een bordje bezorgen waarmee u uw buren en de medewerkers van de gemeente kunt laten weten dat u het boomperk heeft geadopteerd en dat u er verantwoordelijk voor bent (beplanting, onderhoud, besproeiing en netheid).

fosse d'arbre

Planten- of groentebakken plaatsen

Door bakken te plaatsen waarin u planten en/of groenten zet, bevordert u de biodiversiteit en vrolijkt u uw wijk op.

Hiervoor moet een collectieve aanvraag worden ingediend (minstens 5 bewoners van de wijk). Indien een van de bakken tegen een gevel moet worden geplaatst, dan moeten de aanvragers het akkoord krijgen van de eigenaar of, in desbetreffend geval, van de gezamenlijke eigenaars van het betreffende gebouw.

Eens uw aanvraag aanvaard is, wordt u verantwoordelijk voor de bakken die u plaatst (beplanting, onderhoud, besproeiing en netheid).

Een tuintje langs uw gevel op het voetpad creëren

Wilt u deelnemen aan de vergroening van uw straat en buurt door een tuintje voor uw woning te creëren? Aarzel dan niet! Schaarbeek staat de aanleg van tuintjes langs gevels op de openbare ruimte toe. Deze tuinletjes zullen de wijken opfleuren, de terugkeer van de natuur en de biodiversiteit in de stad bevorderen en groene corridors voor insecten creëren.

Concreet betekent dit dat u een of meerdere tegels of straatstenen langs uw gevel moet verwijderen om toegang te krijgen tot de volle grond, zodat u de infiltratie van regenwater kunt bevorderen en in de stad kunt tuinieren. De gemeente verplicht zich om te controleren of er zonder risico kan worden geplant en om een kuil tegen uw gevel te graven.

Uw project zal echter afhankelijk zijn van technische beperkingen zoals de configuratie van het gebouw, de ingangen, de aanwezigheid van kelderramen, maar ook van de configuratie van de openbare ruimte, bestaande boomgaten, nutsleidingen en straatmeubilair.

Het project kan alleen worden gerealiseerd als er een gangpad van minimaal 150 cm breedte behouden blijft.

Voor de keuze van de planten kiest u zelf uit alle soorten vegetatie tot kleine struiken, maar geen bomen. Hier is een lijst die door de Groene Ruimtes-dienst is voorgesteld. Vergeet niet rekening te houden met de blootstelling aan de zon, de vochtigheid, de aard van de bodem, het landschapsaspect en de variëteit aan soorten.

LET OP:

  • U bent volledig verantwoordelijk voor het water geven, leiden en snoeien van de planten, zodat het gebruik van het voetpad te allen tijde gewaarborgd is.
  • Een vergunning van de eigenaar en/of de mede-eigenaar is nodig om aan de voet van de gevel te werken.

Andere projecten

Uw aanvraag kan gemengd zijn (beplanting van perken en plaatsing van bakken) en/of ingediend worden in het kader van een participatieve actie opgestart door een publieke autoriteit (wijkcontract, gewestelijke projectoproep, …).

Het principe blijft echter hetzelfde!

 

 

Goed om te weten: de gemeente voorziet nog andere middelen om de biodiversiteit in de stad te bevorderen:

Aarzel niet om een aanvraag in te dienen!