In uw straat

U wilt uw straat opfleuren, planten zetten rond de voet van bomen of enkele groenten kweken voor uw deur? De gemeente steunt u bij dit initiatief!

Het gemeentereglement met betrekking tot de private beplanting binnen de openbare ruimte (27/03/2019) laat de Schaarbekenaren toe om:

  1. boomperken te beplanten (adoptie van boomperken);
  2. planten- of groentebakken te plaatsen;
  3. beplantingsprojecten te realiseren in het kader van een participatieve actie opgestart door een publieke autoriteit (wijkcontract, gewestelijke projectoproep, …).

Boomperken adopteren

Door een boomperk in uw buurt te adopteren helpt u uw straat te verfraaien en de boom gezond te houden (de bodem wordt niet meer platgetrapt, er staan geen vuilniszakken en ander afval meer in het boomperk, …).

Voor u begint, moet u nog weten dat niet alle bomen in aanmerking komen (bv. bomen die minder dan 3 jaar geleden werden geplant, die oppervlakkige of ondiepe wortels hebben, …) en dat er een lijst van aanbevolen planten voor boomperken bestaat.

Indien uw aanvraag wordt aanvaard en u het geldende charter heeft ondertekend, zal de gemeente u een bordje bezorgen waarmee u uw buren en de medewerkers van de gemeente kunt laten weten dat u het boomperk heeft geadopteerd en dat u er verantwoordelijk voor bent (beplanting, onderhoud, besproeiing en netheid).

fosse d'arbre

Planten- of groentebakken plaatsen

Door bakken te plaatsen waarin u planten en/of groenten zet, bevordert u de biodiversiteit en vrolijkt u uw wijk op.

Hiervoor moet een collectieve aanvraag worden ingediend (minstens 10 aanvragers). Indien een van de bakken tegen een gevel moet worden geplaatst, dan moeten de aanvragers het akkoord krijgen van de eigenaar of, in desbetreffend geval, van de gezamenlijke eigenaars van het betreffende gebouw.

Eens uw aanvraag aanvaard is en het charter ondertekend is, wordt u verantwoordelijk voor de bakken die u plaatst (beplanting, onderhoud, besproeiing en netheid).

Andere projecten

Uw aanvraag kan gemengd zijn (beplanting van perken en plaatsing van bakken) en/of ingediend worden in het kader van een participatieve actie opgestart door een publieke autoriteit (wijkcontract, gewestelijke projectoproep, …).

Het principe blijft echter hetzelfde!

 

 

Goed om te weten: de gemeente voorziet nog andere middelen om de biodiversiteit in de stad te bevorderen:

Aarzel niet om een aanvraag in te dienen!