In uw straat

U wilt uw straat opfleuren, planten zetten rond de voet van bomen of enkele groenten kweken voor uw deur? De gemeente steunt u bij dit initiatief!

Klimplanten aan uw gevel

Klimplanten zijn een andere mogelijkheid om de stad groener te maken.

Indien u eigenaar of huurder bent van een gebouw gelegen op het grondgebied van Schaarbeek mag u een klimplant laten groeien aan uw voorgevel, op voorwaarde dat zij de doorgang op het voetpad niet belemmert.

U hebt de keuze uit een vijftiental soorten klimplanten, groenblijvende of niet, aangepast aan de schaduw, de zon of half in de schaduw.

plantes grimpantes en façade

 

 

Boomperken adopteren

Door een boomperk in uw buurt te adopteren helpt u uw straat te verfraaien en de boom gezond te houden (de bodem wordt niet meer platgetrapt, er staan geen vuilniszakken en ander afval meer in het boomperk, …).

Voor u begint, moet u nog weten dat niet alle bomen in aanmerking komen (bv. bomen die minder dan 3 jaar geleden werden geplant, die oppervlakkige of ondiepe wortels hebben, …) en dat er een lijst van aanbevolen planten voor boomperken bestaat.

Indien uw aanvraag wordt aanvaard, zal de gemeente u een bordje bezorgen waarmee u uw buren en de medewerkers van de gemeente kunt laten weten dat u het boomperk heeft geadopteerd en dat u er verantwoordelijk voor bent (beplanting, onderhoud, besproeiing en netheid).

fosse d'arbre

Planten- of groentebakken plaatsen

Door bakken te plaatsen waarin u planten en/of groenten zet, bevordert u de biodiversiteit en vrolijkt u uw wijk op.

Hiervoor moet een collectieve aanvraag worden ingediend (minstens 5 bewoners van de wijk). Indien een van de bakken tegen een gevel moet worden geplaatst, dan moeten de aanvragers het akkoord krijgen van de eigenaar of, in desbetreffend geval, van de gezamenlijke eigenaars van het betreffende gebouw.

Eens uw aanvraag aanvaard is, wordt u verantwoordelijk voor de bakken die u plaatst (beplanting, onderhoud, besproeiing en netheid).

Andere projecten

Uw aanvraag kan gemengd zijn (beplanting van perken en plaatsing van bakken) en/of ingediend worden in het kader van een participatieve actie opgestart door een publieke autoriteit (wijkcontract, gewestelijke projectoproep, …).

Het principe blijft echter hetzelfde!

 

 

Goed om te weten: de gemeente voorziet nog andere middelen om de biodiversiteit in de stad te bevorderen:

Aarzel niet om een aanvraag in te dienen!