Hulp aan daklozen

Personen in grote armoede hebben vaak nood aan een gastvrije plek. Ze zijn welkom bij Latitude Nord! Of het nu voor een informele ontmoeting of sociale, administratieve en psychologische begeleiding is.

Download de kaart van sociale bijstand >>>

Een gastvrije plek

Iedereen die in grote armoede leeft op het territorium van de gemeente Schaarbeek is welkom in een opvangruimte tegenover het Noordstation. Er is mogelijkheid om uit te rusten, zich op te warmen en zich te verfrissen tijdens de permanentiediensten.

latitude nord

Administratieve en sociale begeleiding

’s Ochtends begeleiden maatschappelijk werkers elk sociaal, administratief of psychologisch verzoek in alle vertrouwelijkheid.

Afhankelijk van het verzoek wordt de persoon naar een specifiekere dienst doorverwezen (bv.: geestelijke gezondheid, OCMW, enz.). De werkers van Latitude Nord blijven in contact met de begeleide persoon.

Tijdens deze permanentiediensten is het ook mogelijk om zelf administratieve formaliteiten af te handelen via een telefoon die ter beschikking gesteld wordt.

Administratieve bewaarplaats

Voor personen die in grote armoede of op straat leven, is een administratieve bewaarplaats beschikbaar in Latitude Nord. Ze zorgt ervoor dat administratieve documenten en identiteitspapieren in alle veiligheid, zonder risico op diefstal of verlies er gedeponeerd kunnen worden .

Inspectie op straat

Twee keer per week gaat Latitude Nord op zoek naar personen in grote armoede. Het doel is om personen te ontmoeten die niet spontaan naar de permanentiediensten komen. De maatschappelijk werkers bieden hen hulp of een luisterend oor aan.

Tijdens deze rondes nemen de maatschappelijk werkers ook contact op met de handelaars van de wijk, parkwachters, enz. Op die manier worden ze op de hoogte gebracht van personen die op de dool zijn in Schaarbeek. Zo bouwt Latitude Nord een informeel netwerk op in de wijken om zo veel mogelijk mensen te kunnen helpen.

Risicovermindering en spuitenruil

Om sociale, sanitaire en psychologische risico’s die met verslavingen te maken hebben te voorkomen, biedt Latitude Nord een luisterend oor en advies aan. De dienst stelt gebruikers ook een spuitenruil en een externe naaldcontainer voor gebruikte spuiten (RESU) ter beschikking 7d/7 et 24u/24.

Hebt u nog vragen? Hebt u een persoon op de dool gezien in uw wijk? Contacteer Latitude Nord

 

Logo Politique de la ville