Gewelddadig extremisme & polarisatie

De cel maakt deel uit van het Stedelijk Preventieprogramma van de gemeente.

Missie: informatie verzamelen over de verschillende vormen van gewelddadig extremisme die zich op ons grondgebied voordoen (extreemrechtse of extreemlinkse groeperingen, samenzweringsgroepen of groepen die banden hebben met religieus extremisme, kortom, elke ideologie die gewelddadige actie promoot).

Daarnaast wil de cel polarisatie tegengaan door projecten te steunen die het samenleven van verschillende culturen, de integratie van nieuwkomers en de betrekkingen tussen de politie en de burgers versterken.

Bijzondere aandacht gaat uit naar de bewustmaking van beroepsmensen op het terrein over onlinepolarisatie en de ontwikkeling van samenzweringstheorieën op sociale netwerken.

“In het kader van het proces van de aanslagen in Brussel heeft de cel een brochure samengesteld met inspirerende middelen en initiatieven die kunnen worden gebruikt door professionals op het terrein die vragen hebben of een project willen ontwikkelen in verband met deze gebeurtenissen, die de hele Belgische samenleving getroffen hebben.”

Info

gjanssens@1030.be