Gewelddadig extremisme & polarisatie

Deze cel maakt deel uit van de dienst Wijkleven (Stedelijk Preventieprogramma van de gemeente).

Zijn opdracht?

  • Informatie verzamelen over de verschillende vormen van gewelddadig extremisme op ons grondgebied (zoals bepaalde extreemrechtse of extreemlinkse groepen, bepaalde samenzweringsgroepen, of groepen die verband houden met religieus extremisme. Kortom, elke ideologie die gewelddadige handelingen promoot)
  • Projecten ondersteunen om polarisatie tegen te gaan en het samenleven van verschillende culturen, de integratie van nieuwkomers en de relaties tussen politie en burgers te versterken.
    Een mars ter nagedachtenis van Habiba en Ahmed
  • Bijzondere aandacht gaat uit naar de bewustmaking van beroepsmensen op het terrein over onlinepolarisatie en de ontwikkeling van samenzweringstheorieën op sociale netwerken.

 

 

In het kader van de processen na de aanslagen in Brussel stelt de cel een hele reeks projecten voor van preventie van gewelddadige vormen van extremisme en van toxische polarisatie voor Schaarbeekse actoren: Schaarbeek in actie tegen gewelddadige vormen van extremisme en polarisatie. De belangrijkste overtuiging is het herstellen van banden en het bevorderen van samenleven, koste wat het kost.

Door deze banden te herstellen, zullen we in staat zijn om "samen te doen". Door naar elkaar te luisteren vormen we samen een goede samenleving. Daarvan is de gemeente Schaarbeek rotsvast overtuigd en zeker als het aankomt op de preventie van gewelddadige vormen van extremisme. Sinds 2014 steunt en subsidieert onze gemeente projecten geleid door klinisch sociologe Isabelle Seret. Het doel van deze projecten: samen nadenken (slachtoffers, ouders van kinderen die naar oorlogsgebieden zijn gegaan, professionals op het gebied van preventie, enz.) om samen te handelen.

 

“Rien à faire, rien à perdre” (“Niets te doen, niets te verliezen”)

 “RAF RAP” is een pedagogisch hulpmiddel dat bestaat uit filmpjes met getuigenissen van geradicaliseerde jongeren, die het plan hadden opgevat om België te verlaten en zich aan te sluiten bij radicale islamitische bewegingen in Syrië en Irak. Te zien op extremismes-violents.cfwb.be (Frans)

“Retissons du lien: samen denken om samen te handelen”

De groep “Retissons du lien” brengt slachtoffers van de aanslagen, families die geconfronteerd worden met het vertrek van een van hun gezinsleden naar een oorlogsgebied en preventiespecialisten samen. “We wilden een plek creëren waar al die mensen elkaar kunnen “helen” door de ander te ontmoeten” zegt I. Seret. Deze bijeenkomsten hebben geleid tot een openbare presentatie in 2019 in het gemeentehuis die het debat opende en de basis legde voor een nieuwe gemeenschappelijke bestemming. Er is een pedagogisch dossier gemaakt, samen met filmpjes die op scholen worden vertoond. Te zien op cnapd.be (Frans)

“Album”, van ontboezeming naar relaas

“Album” is het resultaat van een samenwerking tussen I. Seret en RePR*. Het is een tool die jongeren of volwassenen die het jihadistische gedachtegoed aanhingen, ondervraagt en ondersteunt om aan hun eigen geschiedenis te werken. Deze aanpak mobiliseert de eigen middelen en ontwikkelt het eigen vermogen om een positieve invloed te hebben op de loop van het eigen leven. Dit hulpmiddel is ontworpen voor medewerkers op het terrein en stelt ouders en kinderen in staat om hun gevoelens te uiten via artistieke en creatieve expressie. Beschikbaar op transmission-parents-enfants.be

(RePR: een gemeentelijk programma dat gedetineerden persoonlijke begeleiding biedt bij het opzetten van hun re-integratieproject)

 

Info

gjanssens@1030.be

Om dit onderwerp verder te verkennen, bezoek je de website van de Gewest: Polarisering en radicalisering | safe.brussels

Het is in deze context dat de cel ook een brochure aanbiedt met een compilatie van inspirerende bronnen en initiatieven die gebruikt kunnen worden door professionals op het terrein die vragen hebben of een project willen ontwikkelen in verband met deze gebeurtenissen, die de hele Belgische samenleving hebben getroffen. Deze brochure is op verzoek verkrijgbaar.