Internationale Vrouwendag

Wie kent 8 maart niet?

De Internationale Vrouwendag, die in 1977 officieel werd vastgelegd door de Verenigde Naties, vindt zijn oorsprong in de strijd van de arbeidsters en suffragettes in het begin van de 20ste eeuw, voor betere werkomstandigheden en stemrecht.

Op deze dag worden over heel de wereld manifestaties gehouden: een goede gelegenheid om de balans op te maken van de situatie van vrouwen. Traditiegetrouw bereiden groepen en verenigingen van militanten de manifestaties voor, om de overwinningen en verworvenheden te vieren, om hun eisen te laten horen en om de situatie van vrouwen te verbeteren.

De Internationale Vrouwendag is ook vandaag nog brandend actueel. Want zolang er geen gelijkheid tussen mannen en vrouwen is, moet deze dag worden gehouden.

Bij het Huis van de Vrouw is het dan D-day!

Ook al is het in zekere zin altijd 8 maart bij het Huis van de Vrouw, toch blijft deze dag D-day!

Ieder jaar sinds het Huis van de Vrouw zijn deuren opende, wordt er een groot feest gehouden rond een bepaald thema, om het werk in de schijnwerpers te zetten dat vrouwen het hele jaar door verrichten: een collectieve mozaïek, een tentoonstelling van collages, een gipsen Venus, filmvoorstellingen of een défilé van gepersonaliseerde kledij en juwelen… die dag krijgt het publiek tal van mooie dingen te zien.

En voor al wie nog niet de gelegenheid had om de een of andere workshop bij te wonen, worden er workshops aangeboden, om dingen uit te proberen en zich te amuseren… en om zich in te schrijven voor het volgende jaar!

journée internationale des femmes