Of het nu om pesterijen, partnergeweld, seksueel misbruik, … gaat, de gemeente Schaarbeek wil er alles aan doen om geweld tegen vrouwen te bestrijden.
Pesterijen op openbare plaatsen
In 2015 wees een onderzoek van Brussels Studies uit dat er nog lang geen gelijkheid tussen vrouwen en mannen was, wat verplaatsingen in Brussel betreft. Wegens het onveiligheidsgevoel gaan vrouwen zich zelfs heel anders gedragen in de stad. Een realiteit die ook te wijten is aan pesterijen op openbare plaatsen
“Neen, dat is niet normaal”
"Straatintimidatie is NIET normaal", dat is de slogan van de campagne die in 2015 werd gevoerd door het Huis van de Vrouw, in samenwerking met de dienst administratieve boetes, de politie, de gemeenschapswachten en verscheidene verenigingen die ervaring hebben in deze materie.
Met deze campagne wou de gemeente mensen eraan herinneren dat flirten en pesten twee verschillende zaken zijn: flirten berust op wederzijds respect, tussen twee mensen die willen communiceren, terwijl pesten een daad van agressie is van een persoon tegenover een andere persoon.
Omdat dit fenomeen zich steeds vaker voordoet, pakt Schaarbeek de verschillende soorten agressie aan waar vrouwen (maar niet alleen zij) dagelijks het slachtoffer van zijn: beledigingen, aanrakingen, gefluit, opdringere blikken, obscene gebaren, seksistische opmerkingen… De lijst is eindeloos! Maar dat zijn de antwoorden ook!
Pesten… hoe moeten we daarop reageren?
In de eerste plaats mogen we niet vergeten dat straatintimidatie wettelijk strafbaar is! (meer weten)
Er zijn overigens enkele tips en trucs om met een pester om te gaan
De vzw Garance geeft tal van ideeën over hoe te reageren wanneer u een slachtoffer of getuige bent van seksuele intimidatie op een openbare plaats.
Zo geeft ze lessen zelfverdediging in het Huis van de Vrouw om bepaalde verbale of fysieke verweermiddelen meteen in de praktijk te brengen
Echtelijk geweld
De door Amnesty International gepubliceerde cijfers zijn onthutsend. Wereldwijd is al 1 op de 3 vrouwen het slachtoffer geweest van geweld en/of seksueel misbruik. In België worden elke dag meer dan 8 klachten in verband met verkrachting ingediend. Ook was 1 vrouw op 7 de voorbije 12 maanden het slachtoffer van partnergeweld in ons land
Geweld tegen vrouwen is onaanvaardbaar!
Als u ooit zou geconfronteerd worden met partnergeweld of intrafamiliaal geweld, denk er dan aan dat u niet alleen bent.
Op de website vindt u alle nuttige adressen in Schaarbeek voor het geval dat iemand uit uw omgeving het slachtoffer zou worden van geweld.
Diensten om u te ondersteunen, te luisteren en te informeren
In Schaarbeek en Brussel zijn er verschillende diensten beschikbaar voor vrouwen die slachtoffer zijn van geweld. Deze hulpmiddelen zijn er om slachtoffers te ondersteunen, te begeleiden en te beschermen. De gemeente herhaalt haar oproep aan alle vrouwen in moeilijkheden: blijf er niet alleen mee zitten, deze diensten zijn er om u te helpen!
- Het Huis van de Vrouw (Maison des Femmes): biedt juridische permanenties en persoonlijke begeleiding.
- De politiezone Brussel-Noord heeft een gespecialiseerde EVA-cel (Emergency Victim Assistance): 0471 94 38 72
- Het Zorgcentrum na Seksueel Geweld: UMC Sint-Pieter, Hoogstraat 320, 1000 Brussel - 02 535 45 42
- 1712 hulplijn voor vragen over geweld (24/7, gratis en anoniem): 1712