Raymond Foucart werd op 21 juni 1872 in Brussel geboren. Hij was architect en landmeter van opleiding en werd op 3 januari 1912 gemeenteraadslid voor de liberalen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog zette hij zich in om materiële en financiële hulp te bieden aan de inwoners van Schaarbeek.
Op 14 januari 1919 werd hij tot schepen benoemd ter vervanging van Emile Max, die tot vaste volksvertegenwoordiger was verkozen. In 1921 had Foucart de eer om als eerste burgemeester te worden verkozen na de invoering van het algemeen stemrecht. (Vrouwen mochten ook stemmen bij deze gemeenteraadsverkiezingen.) Generaal Meiser maakte namens de liberale fractie de volgende opmerkingen bij de installatie van Foucart op 16 oktober 1921:
In de loop der tijd bent u er, door uw harde werk en vastberadenheid, in geslaagd voor u een benijdenswaardige situatie te creëren. Uw bestuurlijke vaardigheden en onvermoeibare toewijding aan het algemeen belang hebben u de sympathie en het unanieme vertrouwen van de bevolking opgeleverd, een vertrouwen dat bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen duidelijk is gebleken. Onder een systeem van democratie en politieke gelijkheid kon het voornaamste gemeentelijke ambt niet een privilege op basis van geboorte of fortuin blijven, maar moest het worden toegekend op basis van hard werk en persoonlijke verdienste. Door u te benoemen heeft de regering van de koning gehoor gegeven aan de wens die werd uitgesproken via het algemeen kiesrecht.
Portret van Raymond Foucart, foto, s/d, Gemeentearchief van Schaarbeek.
Onder zijn impuls werden de tuinwijk Terdelt en de bijbehorende arbeiderswoningen (Schaarbeekse Haard) gebouwd. Hoewel hij bij de verkiezingen in 1926 werd herkozen als gemeenteraadslid, werd hij niet herbenoemd tot burgemeester (maar het is niet bekend of dit zijn keuze was of niet). Bij de verkiezingen van 9 oktober 1932 en 16 oktober 1938 werd hij opnieuw als gemeenteraadslid verkozen. Hij stierf op 1 april 1941.
Overlijdensbericht, Gemeentearchief van Schaarbeek.
In 1928 maakte de beeldhouwer Pierre De Soete een bronzen buste van Foucart, gefinancierd door een publieke intekening. Zijn dochter, Elsa De Soete, liet in 1952 een marmeren replica maken. De bronzen versie stond oorspronkelijk in het stadhuis, maar bevindt zich nu in de laan die sinds 1928 naar de burgemeester is vernoemd, terwijl de marmeren versie in het stadhuis te zien is.
Pierre De Soete, Raymond Foucart, 1928, brons, Kunstcollectie van Schaarbeek (inv. 1013).
Pierre De Soete, Raymond Foucart, 1952, marmer, Kunstcollectie van Schaarbeek (inv. 385).