In december 1835 werd Zénon Charliers d’Odomont met 72 stemmen (van de 120 kiesmannen) verkozen. Hij werd met veel fanfare geïnstalleerd als burgemeester, dankzij een bijdrage van de inwoners van de gemeente.
Dit is hoe de Journal de la Belgique deze gebeurtenis beschreef in zijn editie van 28 januari 1836:
De installatie van de heer Charlier [sic] d’Odomont als burgemeester van Schaarbeek vond gisteren plaats. Aan de rand van de gemeente werd een triomfboog opgericht. Een groot aantal buurtbewoners kwam hem tegemoet tot aan de brug van Laken, waar hij complimenten kreeg. De stoet vertrok toen om hem naar het stadhuis te begeleiden, voorafgegaan door twee postiljons in kostuum. Een peloton geniesoldaten leidde de weg en maakte geleidelijk aan de weg vrij door verschillende boomstammen die daar opzettelijk waren neergelegd te verwijderen. Daarna volgende een peloton van de infanterie gekleed in verschillende militaire kostuums, gevolgd door een peloton van de cavalerie, eveneens in kostuum; zij werden gevolgd door verschillende koetsen van de Boogschuttersvereniging, de notabelen en schepenen van de gemeente. Een zeer mooi versierde praalwagen vervoerde verschillende jonge meisjes gekleed in witte jurken; een harmonieorkest speelde verschillende muziekstukken. De burgemeester zat in een open koets met vier paarden; links van hem zat de pastoor van de gemeente. Twee pages, in Spaanse klederdracht, stonden op de traptreden. Een detachement van de cavalerie, gekleed in verschillende kostuums, sloot de optocht af. Mensenmassa’s uit naburige dorpen en uit de stad verdrongen zich rond de stoet.
Kortom, het was een vreugdevolle entree die niet zou hebben misstaan voor een koninklijke of prinselijke familie.
Portret van Zénon Charliers d’Odomont, anonieme gravure, detail van een postkaart uitgegeven door Delhaize Frères (Chocolat des bourgmestres), Gemeentearchief van Schaarbeek.
Het moet gezegd worden dat hij uit een patriciërsfamilie stamde en meerdere panden bezat in Schaarbeek. Hij was onder meer sinds 1808 eigenaar van het half-gotische, half in renaissancestijl gebouwde landhuis dat bekend stond als “de Borcht” (of “de Burcht”), gebouwd op de resten van een middeleeuws kasteel en omgeven door een gracht. Charliers d’Odomont liet er uitgebreide werkzaamheden uitvoeren om een huis in klassieke stijl met een romantische tuin te bouwen. Hij woonde in dit prachtige huis, in de omgeving van de toekomstige Louis Bertrandlaan, tot aan zijn dood in 1844.
Kaart van Schaarbeek (detail), 1870 (opgesteld door het Nationaal Geografisch Instituut), Gemeentearchief van Schaarbeek. Men kan er de details van het park van “de Borcht” onderscheiden, langs de Kleine Bosstraat en de Kesselsstraat
Volgens een anekdote in de krant L’Indépendance Belge ondertekende burgemeester Charliers d’Odomont kort voor zijn dood een reeks blanco akten van de burgerlijke stand. Deze reeks zou ook na zijn dood door de gemeentesecretaris gebruikt zijn. Hij zou bijgevolg zijn eigen overlijdensakte hebben getekend. Dit verhaal wordt echter tegengesproken door de overlijdensakte zelf, waarop de handtekening staat van zijn opvolger, Charles Van Hove, toenmalig schepen van de burgerlijke stand.
Overlijdensakte gedateerd op 30 januari 1844, Gemeentearchief van Schaarbeek.