Léon Weustenraad werd op 22 november 1925 in Ukkel geboren. Na zijn studie aan het Atheneum van Sint-Gillis behaalde hij zijn licentiaat in notariële studies en een doctoraat in de rechten aan de Université Libre de Bruxelles. Hij werkte als magistraat in Belgisch Congo tot de onafhankelijkheid van het land in 1960. Na zijn terugkeer naar België ging hij aan de slag als advocaat. Tegelijkertijd begon hij zijn politieke carrière in Schaarbeek op de socialistische lijst. Op 11 oktober 1964 werd hij verkozen tot plaatsvervangend gemeenteraadslid. Op 4 juni 1965 werd hij benoemd tot effectief gemeenteraadslid. Hij werd op 11 oktober 1971 herverkozen (op de lijst van de PSB) en trad toe tot het college onder voorzitterschap van Roger Nols als schepen van Openbare Werken, Stedenbouw en Milieu. Hij was onder meer verantwoordelijk voor de aanleg van het Albertpark (op de plaats van de oude begraafplaats), de sporthal (Algemeen Stemrechtlaan) en de inrichting van de lokalen van het schoolkamp in Ittre. In 1976 sloot hij zich aan bij het FDF, om vervolgens bij de verkiezingen van 1982 op te komen op de lijst N.O.L.S.
Programma voor het bal van Léon Weustenraad als schepen van Openbare Werken, 1987, Gemeentearchief van Schaarbeek.
Hij bleef schepen, tot Nols in 1989 ontslag nam en hij hem opvolgde. Hiertoe ondertekende hij met Francis Duriau een overeenkomst die bepaalde dat zijn ambtstermijn niet langer dan 30 maanden zou duren. Toen Weustenraad opnieuw gemeenteraadslid werd, bleef hij het reilen en zeilen van de gemeente volgen. Na een vergadering op het gemeentehuis, midden september 1993, werd hij onwel en werd hij naar het ziekenhuis gebracht. Hij stierf op 17 september.
Zijn korte ambtstermijn werd gekenmerkt door zijn vastberadenheid om de dialoog te herstellen en het schrikbeeld van excessen tegenover de migrantengemeenschap af te wenden. In zijn overlijdensbericht beschreef Le Soir van 20 september 1993 hem als volgt:
Léon Weustenraad was geen “breker”. Hij was geen brulboei. Hij verloor nooit zijn geduld, sloeg nooit met zijn vuist op tafel. Hij deed geen vlieg kwaad maar was een vriendelijk persoon die verschillen respecteerde. Hij liet mensen uitpraten, maar verdedigde zijn humanistische waarden ook met veel gevoel voor humor.
Tijdens de zitting van de gemeenteraad van 22 september 1993 toonde burgemeester Francis Duriau zich ontroerd:
We worden vandaag overmand door gevoelens van hulpeloosheid bij het verlies van deze vriend, een door en door goede en zachtaardige man, van een uiterste bescheidenheid, die opviel door zijn mateloze liefde voor dieren en kunst, en die geen enkele vorm van geweld kon verdragen. En het is bij uitstek op dit gebied van artistieke passie dat hij zijn stempel zal drukken op de geschiedenis van de gemeente. Het lijdt immers geen twijfel dat hij de afgelopen vijf jaar nieuw leven heeft geblazen in de kweekvijver voor kunst en artiesten die Schaarbeek altijd is geweest. Hij is altijd blijven zoeken naar hedendaagse Schaarbeekse kunstenaars die hij onder de aandacht van het grote publiek wilde brengen. En hij is bijzonder succesvol geweest in het benadrukken van ons prestigieuze artistieke erfgoed door tentoonstellingen te organiseren van de grote kunstenaars van weleer en door zijn niet-aflatende inspanningen om het Huis der Kunsten in al zijn glorie te herstellen. (...) De stille kracht die van hem uitging, het evenwicht, de indrukwekkende kalmte en zekerheid die hij uitstraalde, zullen zwaar op ons wegen in hun afwezigheid.
Léon Weustenraad, foto gepubliceerd in La Lanterne op 15 oktober 1990.
In april 1993 stelden burgemeester Francis Duriau en zijn college aan de gemeenteraad voor om een buste van Roger Nols te laten maken, samen met die van Léon Weustenraad. Er hoefde zelfs niet gedebatteerd te worden; het voorstel werd aangenomen, waarschijnlijk nadat Georges Verzin opmerkte dat “het een goed idee is om deze traditie [het tentoonstellen van de bustes in de hal op de 1e verdieping van het gemeentehuis] voort te zetten, zonder een oordeel te vellen over de manier waarop de opeenvolgende burgemeesters de gemeente hebben beheerd”. De twee bustes van burgemeesters Nols en Weustenraad werden in 1996 vervaardigd door de beeldhouwer Louis Noël (1938-2014).
Léon Noël, Buste van burgemeester Léon Weustenraad, 1996, marmer, Kunstcollectie van Schaarbeek (inv. 1457).