Gildard Marie Auguste Reyers werd op 30 augustus 1843 in Aarschot geboren. Op 3 maart 1862 begon hij aan de Militaire School. Nadat hij in 1864 als beste van zijn klas afstudeerde, benoemde de minister van Oorlog, generaal Chazal, hem tot onderluitenant in de infanterie in de 9e Linie. Hij bleef daar maar kort, voordat hij werd ingedeeld bij de topografische brigade van het Antwerpse geniekorps. Zijn militaire kwaliteiten stonden buiten kijf maar door zijn zwakke gestel werd hij vaak ziek en uiteindelijk werd hij overgeplaatst naar het Krijgsdepot.
Liévin Herremans, Portret van Auguste Reyers, 1888, olieverf op doek, Kunstcollectie van Schaarbeek (inv. 467).
Benoeming tot onderluitenant in de infanterie, 19 maart 1864, Gemeentearchief van Schaarbeek.
Hij bleef in rang stijgen en werd in 1868 benoemd tot luitenant. Hij vervolgde zijn studies aan de Krijgschool, waar hij vanaf 1877 ook lesgaf. Tijdens de Frans-Pruisische oorlog van 1870 en 1871 werd hij naar Sedan gestuurd om de kanonneninstallaties te onderzoeken. In 1894 werd hij in Luik benoemd tot stafchef. Om gezondheidsredenen ging hij in 1897 met pensioen en vestigde hij zich in Schaarbeek, op de Haachtsesteenweg nr. 176. Zijn liberale vrienden moedigden hem aan om actief te worden in de lokale politiek. Op 18 oktober 1903 werd hij tot gemeenteraadslid gekozen en hij werd op 12 december 1905 schepen van Openbaar Onderwijs. In die rol werkte hij aan het versterken van de schoolcomités, zette hij zanglessen op voor jonge meisjes en legde hij de basis voor het project van de Linthout-schoolgroep.
Hij werd in 1907 herverkozen en op 28 februari 1909 tot burgemeester benoemd. Een van zijn grootste uitdagingen tijdens zijn ambtstermijn was het toezicht op de wederopbouw van het gemeentehuis, dat in april 1911 volledig was verwoest na een brandstichting. Daarnaast moest hij tijdens de Eerste Wereldoorlog de administratie draaiende houden en zorgen voor de bevoorrading van de bevolking. Samen met burgemeester Adolphe Max was hij een van degenen die met de Duitsers probeerden te onderhandelen toen ze Brussel binnenvielen. In 1916 weigerde hij de lijst met werkloze arbeiders te bezorgen aan de Duitsers, die hen dwangarbeid wilden laten verrichten. Daarop doorzochten die het gebouw, maar tevergeefs. Toen de oorlog voorbij was, verwelkomde hij koning Albert en koningin Elisabeth met veel pracht en praal op 1 juni 1919, om de vrijheid te vieren en het gloednieuwe gemeentehuis in te wijden. Twee dagen eerder vond in het gemeentehuis de plechtige begrafenis plaats van drie verzetsleden die waren gefusilleerd op de Nationale Schietbaan: Gabrielle Petit, Mathieu Bodson en Aimé Smekens.
Benoeming van Auguste Reyers tot burgemeester, 28 februari 1909, Gemeentearchief van Schaarbeek.
Auguste Reyers, burgemeester, foto uit het boek van Louis Bertrand, Schaarbeek pendant la guerre, Brussel, 1919.
Auguste Reyers in zijn kantoor als burgemeester, foto, Gemeentearchief van Schaarbeek.
Henri Lemaire, De gemeenteraad in 1918 (Auguste Reyers zit rechts op de voorgrond met het dagblad in de hand), olieverf op doek, Kunstcollectie van Schaarbeek (inv. 204).
Inhuldiging van het gemeentehuis in aanwezigheid van koning Albert en koningin Elisabeth, 1 juni 1919, foto, Gemeentearchief van Schaarbeek.
In 1921 besloot Reyers zich niet herkiesbaar te stellen. Hij stierf op 30 mei 1924. Overeenkomstig zijn wensen vond de begrafenis plaats in zeer intieme kring.
Overlijdensbericht, Gemeentearchief van Schaarbeek.
Zijn buste, gemaakt door de beeldhouwer Egide Rombaux in 1919, toont hem met enkele van zijn vele onderscheidingen, waaronder die van de Orde van Leopold (ridder en officier) en het Militair Kruis. Hij werd ook onderscheiden met de titel van Ridder in de Kroonorde van Roemenië, het insigne van de 4e klasse van de Orde van de Heilige Schatten, uitgereikt door de keizer van Japan, de decoratieve medaille van het bewind van Leopold II, de herdenkingsmedaille voor de oorlog van 1870-1871, het Burgerkruis van 1e klasse voor de oorlog van 1914-1918 en het insigne van Commandeur in de Kroonorde.
Het militaire dossier van Auguste Reyers werd door zijn zoon aan de gemeente Schaarbeek geschonken.
Egide Rombaux, Auguste Reyers, 1919, marmer, Kunstcollectie van Schaarbeek (inv. 209).
Benoeming tot ridder in de Orde van Leopold, Gemeentearchief van Schaarbeek.
Medaille ter herdenking van het bewind van Leopold II, Gemeentearchief van Schaarbeek.
Orde van de Heilige Schatten, uitgereikt door de keizer van Japan, Gemeentearchief van Schaarbeek.